Kaj je teniški komolec in kako pomaga masažna terapija

ByAna Koren

17. januarja, 2023

Kaj je teniški komolec in kako pomaga masažna terapija

Teniški komolec je stanje, ki običajno ni povezano s tenisom, saj večina obolelih za teniškim komolcem verjetno ni bila v bližini teniškega loparja že od mladih let! Teniški komolec je pravzaprav izraz za stanje, ki je klinično znano kot lateralni epikondilitis.

Bolečino čutimo na zunanji strani komolca tj. na zunanji strani zgornjega dela podlakti. Najbolj jo občutimo pri dvigovanju ali upogibu roke. Ljudje s teniškim komolcem imajo lahko tudi težave pri prijemanju predmetov in nasploh pri obračanju podlakti. Na primer pri držanju pisala, odpiranju steklenice ali obračanju ročajev, prav tako imajo lahko težave pri iztegovanju podlakti.

Masaže Barbara Žust s.p., Stegne 33, 1000 Ljubljana – Tel. številka: 041 775 077

Pogosti vzroki za teniški komolec so:

  • naporna prekomerna obremenitev mišic in kit na podlakti na mestu, kjer se kost roke zasidra v komolec,
  • nevajenost glede uporaba, npr. barvanje ograje v enem dnevu, tipkanje ali DIY,
  • pretirano prijemanje ali ožemanje oz. veliko umivanja rok,
  • slaba tehnika pri igranju tenisa ali drugih športov z loparjem (zlasti gibi z hrbtom),
  • napete mišice podlakti ali slaba moč,
  • bolečina na notranji strani komolca je splošno znana kot golfski komolec

Kostni komolčni sklep je obdan z mišicami, pritrjenimi s kitami, ki nadzorujejo mišice podlakti. Teniški komolec je tako najpogosteje posledica prekomerne obremenitve mišic, pritrjenih na komolčni sklep. Če so mišice in kite napete, lahko pride do vnetja in trganja v bližini komolčnega sklepa.

Kako pomaga terapevtska masaža?

Teniški komolec je dolgotrajna, moteča poškodba, ki se zlahka ponovi. Če pustite komolec počivati ​​in se sam popravi, lahko traja od 6 mesecev do 2 leti. Zelo pomembno je preprečiti ponovne poškodbe.

Topli ali hladni obkladki lahko pomagajo pri vnetju, prav tako bodo nesteroidna protivnetna zdravila (kot je ibuprofen) in paracetamol pomagala ublažiti bolečino. Globinska masaža podlakti je zelo učinkovita metoda za lajšanje teniškega komolca in njegovo celjenje tako poteka veliko hitreje kot samo počitek.

Masaže Barbara Žust s.p., Stegne 33, 1000 Ljubljana – Tel. številka: 041 775 077

Masaža globokega tkiva bo izboljšala cirkulacijo in v kombinaciji s frikcijsko terapijo kit na komolčnem sklepu so vidni pozitivni rezultati. Frikcijska terapija razbremeni napetost v kitah, tehnike globoke tkivne masaže pa razbijejo brazgotinsko tkivo, ublažijo bolečino, sprostijo mišične krče in izboljšajo prožnost.

Pomembno je vedeti, da je pri zdravljenju teniškega komolca bistvenega pomena potrpežljivost ter ogniti se ponovni poškodbi. Skušnjava, da bi takoj po sanaciji poškodbe nadaljevali z normalno aktivnostjo je namreč velika.

Poškodovane strukture so še vedno ranljive in se zlahka znova raztrgajo, preden je proces celjenja v celoti končan. Nekaj ​​masaž in previdnosti ob postopni krepitvi tkiv bo zagotovilo, da se bodo poškodbe dolgoročno zacelile.

vir Foto: Pexels

Masaže Barbara Žust s.p., Stegne 33, 1000 Ljubljana – Tel. številka: 041 775 077

Ne spreglejte…

Majhne, a tako boleče – sprožilne točke in kako nanje deluje masaža

Morda so majhne, ​​vendar so lahko sprožilne točke zelo boleče. Ugotovite, zakaj in kako lahko masaža sprožilnih točk zagotovi trajno olajšanje.

Si drgnete bolečo mišico in se nenadoma zdrznete od bolečine, ko vas maser ali maserka pritisne? Joj! Zakaj ta majhna pikica tako boli?

Verjetno je maser naletel na sprožilno točko… več tukaj.