Kaj je v ozadju naloga za aretacijo Putina, ga je sploh mogoče aretirati?

ByAna Koren

18. marca, 2023

Kaj je v ozadju naloga za aretacijo Putina, ga je sploh mogoče aretirati?

Mednarodno kazensko sodišče v Haagu je zaradi vojnih zločinov izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Putina. Kaj je v ozadju tega ukaza in ali je Putina sploh mogoče aretirati?

Kaj je odločilo Mednarodno kazensko sodišče (ICC)?

Mednarodno kazensko sodišče v Haagu (ICC) je izdalo dva naloga za aretacijo. In sicer zoper predsednika Rusije Vladimirja Putina in rusko komisarko za pravice otrok Mario Lvovo-Belovo. Pravna obtožba se glasi: “vojni zločini”. Konkretno gre za deportacijo otrok iz Ukrajine v Rusijo, ki naj bi se izvajala od februarja 2022.

Sodišče trdi, da obstajajo zadostni razlogi, da je Putin za omenjena dejanja sam kazensko odgovoren. Ruski predsednik je maja podpisal odlok, ki ukrajinskim otrokom v Rusiji omogoča hitrejšo podelitev državljanstva. Poleg tega Putin, kot piše v nalogu za prijetje, ni vplival na svoje civilne in vojaške podrejene, da bi jih odvrnil od vojnih zločinov.

Sodišče v Den Haagu je naloge za prijetje izdalo tudi zato, ker se, kot rečeno, kazniva dejanja še vedno izvajajo. Izdaja nalogov za prijetje pa bi lahko prispevala k preprečevanju nadaljnjih kaznivih dejanj. Podrobna vsebina teh ukazov zaradi zaščite žrtev ni bila objavljena.

Kaj pomenijo ti nalogi za prijetje?

Dokler sta Putin in Lvova-Belova v Rusiji, imata nalog za aretacijo bolj simboličen pomen. Mednarodno kazensko sodišče teh dveh ne more aretirati v Rusiji. Sodišče namreč nima svoje policije, da bi jo poslalo v Rusijo, da bi tam koga aretirala.

Izročitev Putina bi bila sicer realna po menjavi oblasti v Rusiji, a tudi takrat ni gotova. Zato na sodni postopek v doglednem času ne gre računati. In sodni proces v nenavzočnosti v Haagu ni mogoč.

Zakaj je odločitev sodišča pomembna in primerjava z Miloševićem

Obtožba, da je Putin kot voditelj države odgovoren za vojne zločine, ima pomemben simbolni učinek. Poleg tega je Putinu zaradi teh nalogov za aretacijo omejeno gibanje. Če bi odpotoval v državo, ki je članica sodišča, bi mu tam grozila aretacija. Pred sodnim procesom v Haagu v primeru obtožb vojnih zločinov ga ne bi zaščitila niti njegova imuniteta predsednika države.

Preiskovalci na vseh ravneh izpostavljajo potrpljenje in poudarjajo, da si dolgo nihče ni mogel predstavljati, da bo nekdanji predsednik Srbije Slobodan Milošević končal na haaški zatožni klopi.

Zakaj je za to pristojno Mednarodno kazensko sodišče v Haagu?

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) obstaja od leta 2002. Priznalo jo je 123 držav, med njimi tudi Nemčija. Niso je priznale na primer ZDA, Kitajska, Izrael, Sirija, Rusija in Ukrajina. Vendar pa lahko ICC v tem konkretnem primeru preganja tudi zločine v Ukrajini, saj je Ukrajina po priključitvi Krima Rusiji odobrila preiskave ICC na svojem ozemlju.

vir Foto: Wikimedia