Kaj jesti pred spanjem? Izberite kaj zdravega

Čeprav smo že slišali, da je prigrizek pred spanjem povezan s povečanjem telesne teže, zdaj vemo, da je to večinoma mit. A slednje ne pomeni, da tisto, kar boste jedli pred spanjem, čez čas ne bo vplivalo na vašo težo ali na sposobnost trdnega spanca.

V idealnem svetu bi vsak od nas po dnevu, polnem fizične aktivnosti, pojedel zdravo in lahko večerjo in se nato dobro naspal do naslednjega jutra. Vendar je realnost bolj zapletena in pogosto ostanemo budni veliko dlje, kot bi morali. Jemo brez pravega načrta in programa, mnogi pa med tem posegamo po nočnem prigrizku tik pred spanjem.

Če mislite, da boste brez obroka pred spanjem lačni, je pomembno, da izberete nekaj zdravega.

Tukaj je tisto, kar priporočajo nutricionisti:

Orehi

Nočno kruljenje v želodcu je način, s katerim vam telo sporoča, da hrepeni po več kalorij in hranilnih snovi. Zato bi morali kot večerni prigrizek uživati ​​živila z visoko hranilno vrednostjo, zato so orehi priporočljivi.

Prehranski profil orehov je bogat in prispeva k vsebnosti kalcija, magnezija, vitaminov B, beljakovin in za srce zdravih maščob, kot so rastlinske omega-3 maščobne kisline.

Orehi vsebujejo peščico koristnih hranil. Raziskave so pokazale, da lahko njihovo uživanje pomaga preprečiti sladkorno bolezen tipa 2 in druge kardiometabolične dejavnike tveganja.

Banane

Poleg tega, da so banane okusne, vam lahko pomagajo zaspati, ker vsebujejo kalij, ki je naravni mišični relaksant in vam pomaga bolje spati. Upoštevati je treba, da banane vsebujejo dostojno količino sladkorja, približno 15 gramov na sadež.

Čeprav lahko preveč sladkorja moti spanec, je sladkor v bananah naraven in bo imel manjši učinek na raven sladkorja v krvi kot rafinirani sladkorji.

Čokoladni oreščki

Večina od nas si pred spanjem zaželi nekaj sladkega. Zato je zelo dobra novica, da mnogi nutricionisti menijo, da ne morete zgrešiti s temno čokolado in oreščki za potešitev lakote pred spanjem. Temna čokolada z visoko vsebnostjo kakava vsebuje dovolj sladkorja, da poteši sladkosnede, oreščki pa so bogati z zdravimi maščobami.

Ampak pozor, temna čokolada vsebuje tudi kofein in temnejša kot je čokolada, večja je vsebnost kofeina. Če pojeste pest oreščkov, oblitih s temno čokolado, je malo verjetno, da boste v telo vnesli veliko kofeina. Toda kofein na vse nas vpliva drugače, tako da če veste, da že malo kofeina moti vaš spanec, je druga možnost morda boljša za vas.

Grški jogurt z mandlji in jagodami

Če ste se za večerni prigrizek pripravljeni malo potruditi, in to res malo, vam priporočamo grški jogurt, zmešan z mandlji in jagodami. Morda si to predstavljate kot hrano za zajtrk, vendar se prav tako dobro obnese tudi zvečer.

Jagode vsebujejo ogljikove hidrate, mandlji so bogati z zdravimi maščobami, jogurt pa ogljikove hidrate in beljakovine. Uživanje takšnega obroka pred spanjem pomaga ohranjati ravnovesje krvnega sladkorja in preprečuje, da bi se ponoči zbudili s potrebo po glukozi.

Kako se izogniti lakoti pred spanjem

Čeprav je prigrizek pred spanjem povsem v redu, lahko veliko storite, da preprečite napade lakote.

Pomembno je, da čez dan zaužijete zadostno količino kalorij in si prizadevate zaužiti 25-30 gramov beljakovin v glavnih obrokih ter dovolj zelenjave, bogate z vlakninami. Na koncu dneva naša telesa naredijo “prehransko inventuro” in se nato odločijo, kaj so morda zamudila.

Zaradi tega, če se telo ne počuti popolnoma nahranjeno in uravnoteženo, lahko pred spanjem doživimo nov val lakote. Če se vam to zgodi, se temu ne borite, svojemu telesu le ponudite hrano. Navsezadnje se v res okusnem prigrizku pred spanjem skriva veliko veselja!

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Deset razlogov, zakaj je dobro vsak dan jesti pomaranče

Poleg tega, da so okusne in osvežilne, imajo pomaranče zaradi svoje hranilne vrednosti številne koristi za naše zdravje. Pomaranče so tudi dobesedno prava zakladnica hranljivih in zaščitnih rastlinskih spojin, vključno z vitamini, minerali in antioksidanti. Številne raziskave kažejo, da redno uživanje pomaranč lahko koristi našemu zdravju na kar deset različnih načinov… več tukaj.