Kaj kandidatom za predsednika države pomeni Marijino vnebovzetje?

Marijino vnebovzetje je največji cerkveni Marijin praznik. Katoliška cerkev s praznikom poudarja dostojanstvo in poklicanost vsake ženske. Marijino vnebovzetje je praznik upanja, Marija je namreč dosegla polnost življenja, ki ga kristjani vidijo v večnosti.

Nataša Pirc Musar je med drugim dejala denimo, da ji Cerkev ji kot institucija ni blizu in, da si želi, da bi bila politično bolj nevtralna. Cerkev mora tudi zato ostati ločena od države, meni Nataša Pirc Musar, ki pravi, da imam izjemno lepo izkušnjo iz časa, ko je bila predsednica Rdečega križa. S Slovensko Karitas je dobro sodelovala.

Anže Logar, je dejal, da je ločitev verskih skupnosti od države pomembna pridobitev evropske civilizacije in koncepta liberalne demokracije. To ločitev razume v smislu krepitve. Pravi tudi, da praznik vedno praznuje v krogu družine

Marta Kos je med drugim povedala, da so v njeni družini vsi trije otroci krščeni in birmani in so dolgo hodili v cerkev. Družini so po besedah Marte Kos posebej veliko pomenili božič, velika noč, z maminim zavedanjem tudi Marijino vnebovzetje. Do Cerkve na slovenskem ima zato spoštljiv odnos, a pozna tudi njene napake in težave.

Vladimir Prebilič pravi, da ni prejemnik zakramentov.

Prebilič je povedal, da je zagovornik ločenosti Cerkve in države, ki je je zapisana v ustavi. Meni, da imata obe instituciji veliko odgovornost do vseh zato je prav, da vsaka po svoji moči najbolje prispeva k dvigu blagostanja za vse. »Ločenost tako ne pomeni medsebojnega izključevanja, temveč to, da morata Cerkev in država kljub ločenosti medsebojno sodelovati ter predstavljati oporo vsem v naši skupnosti za boljši jutri,” je povedal Prebilič.

Vir: N1 Foto: Twitter, Facebook, Wikipedia/montaža Domovina