(Foto: BBVA)

Svetovni gospodarski forum (WEF) se v svoji 50-letni zgodovini še nikoli ni soočil s tako globalnimi vprašanji, kot se z njimi srečuje letos, leta 2022. Svet še vedno okreva po pandemiji, se bori z obvladovanjem uničujočega vpliva podnebne krize in po ruskem napadu na Ukrajino krmari v geopolitični nevihti.

»Davos bo drugačen, a ne zaradi pomanjkanja snega, ampak zaradi pomanjkanja globalnega sodelovanja za reševanje teh najbolj perečih izzivov,« je na srečanju z novinarji pred dogodkom, dejal Børge Brende, predsednik WEF in dodal: »Globalni izzivi potrebujejo globalne rešitve, mi pa teh globalnih rešitev ne vidimo. Zato moramo v Davosu stopiti skupaj.«

Vojna v Ukrajini pomeni, da bo srečanje v Davosu letos drugačno. Organizatorji so se namreč odločili, da ruskih podjetij ali predstavnikov v luči sankcij, uvedenih proti režimu Vladimirja Putina, ne bodo povabili. Odsotnost Rusije na enem od najpomembnejših in ekskluzivnih srečanj svetovne elite pa je pustila opazno praznino, ki se jo zdaj zapolnjuje na razne načine.

Prazno Rusko hišo, ki je bila dolga leta baza ruske delegacije na dogodku, je prevzela ukrajinska fundacija in jo preimenovala v “Rusko hišo vojnih zločinov”. Prizorišče, ki je v preteklosti gostilo dogodke in srečanja z ruskimi delegati, bo zdaj gostilo razstavo, ki bo dokumentirala vojne zločine, ki so jih zagrešile ruske sile v Ukrajini. Tudi sicer bodo predstavniki Ukrajine letos v program dogodka močneje vključeni.  Ukrajinski predsednik Volodimir Zelensky pa naj bi zbrane na dogodku nagovoril v ponedeljek prek prenosa v živo. V Davos naj bi osebno prišel tudi župan Kijeva Vitalij Kličko.

Podnebna kriza

Podnebna kriza je ena od glavnih tem, o kateri se govori na WEF-u  in tudi letos ne bo nič drugače. Ena glasnejših kritik na ta račun pa je, da se toliko udeležencev v Davos pripelje z zasebnimi letali. Na dogodku je vedno prisoten tudi Greenpeace in druge okoljske nevladne organizacije. Leta 2019 je podnebna aktivistka Greta Thunberg tam izvedla svoj tedenski podnebni protest z naslovom “Šolska stavka z lokalno mladino”, v dneh pred dogodkom letos pa so na ulicah Züricha podnebni aktivisti uprizorili protest.

Covid

Evropa je pandemijo za zdaj v veliki meri pustila za sabo, države po celini se odpirajo in ukrepe rahljajo ali pa so večino že odpravile. V Davosu se nevarnosti očitno še vedno zavedajo, zato bodo morali udeleženci, delegati in mediji pred prihodom na kraju samem predložiti dokazila o cepljenju ali negativni PCR na kraju samem. Tistim, ki te dokumentacije ne bodo imeli, zadrževanje znotraj varnega območja ne bo dovoljeno.

Januarja 2021 je bilo srečanje v Davosu virtualno, srečanje v Singapurju, ki bi naj bilo kasneje v letu, pa je bilo prestavljeno. V januarju 2022 načrtovan dogodek pa je bil zaradi širjenja različice Omicron preložen. Tokrat bo dogodek znova na osebni ravni, zato se bodo razprave nedvomno dotaknile tudi pripravljenosti človeštva na prihodnje podobne dogodke, cepiva in seveda vprašanja, kako najbolje spremljati družbene dogodke in se varovati pred prihodnjimi morebitnimi pandemijami.

Vir: Euronews

By A.K.

Komentar: