Kaj nam sporoča telo, ko hrepenimo po sladkarijah?

Kaj nam sporoča telo, ko hrepenimo po sladkarijah? Ne glede na to, ali si zjutraj zaželite sočnega kosa sadja ali hrepenite po koščku temne čokolade, vas lahko želja po sladkorju doleti kadar koli. Nekateri se morda sprašujete: Zakaj hrepenim po sladkorju? Kaj lahko torej storimo, da zmanjšamo željo po sladkorju?

Verjame se, da se želja po sladkorju pojavi, ko vaše telo potrebuje hiter zagon energije. To se lahko zgodi, ker telo čez dan ne napolnite dovolj z energijo ali si ne privoščite dovolj počitka prejšnjo noč.

Strokovnjaki so se tudi strinjali, da lahko potreba po sladkem kaže na pomanjkanje esencialnih hranil, kot so krom, magnezij, cink, vitamini B, beljakovine in zdrave maščobe. Beljakovine in maščobe zagotavljajo stabilen in trajen vir energije, zagotavljajo dosledno izkušnjo v nasprotju s skokom sladkorja (glukoze).

Tukaj so znaki, ki kažejo na pomanjkanje osnovnih hranil in na katere pravijo, da morate biti pozorni:

Pomanjkanje magnezija

Če se vaša želja po sladkem nagiba k čokoladi, vam morda primanjkuje magnezija. Raziskave kažejo, da ima do 30 odstotkov prebivalstva pomanjkanje magnezija. Hrepenenje po čokoladi pa je povezano s pomanjkanjem magnezija,

Pomanjkanje vitaminov skupine B

Tudi pomanjkanje vitaminov skupine B (znanih tudi kot gradnikov zdravega telesa) je še en skriti znak za željo po sladkorju. Tiamin (B1), biotin (B7) in kobalamin (B12) so ključni vitamini za presnovo glukoze. Če vam primanjkuje vitaminov B, ima vaše telo morda težave z razgradnjo glukoze za proizvodnjo energije. Slednje lahko povzroči, da boste hrepeneli po več sladkorja in enostavnih ogljikovih hidratih, kot jih vaše telo potrebuje.

Pomanjkanje cinka

Cink je ključno hranilo, ki igra številne vloge v našem telesu, vključno s pomočjo pri prebavi, delovanju živcev in presnovi energije. Ko so ravni cinka nizke, lahko pride do presnovne disfunkcije, ki lahko sproži željo po hrani. Če v svojo prehrano vključite več živil, bogatih s cinkom – pomislite na ostrige, čičeriko, špinačo, bučna semena in indijske oreščke – lahko pomagate učinkovito obvladati željo po sladkorju.

Pomanjkanje kroma

Še nikoli niste slišali za krom? Krom je bistven mineral, ki igra vlogo pri presnovi glukoze in proizvodnji energije. Ko so ravni kroma nizke, je sposobnost telesa, da učinkovito uporablja glukozo iz hrane, zmanjšana, kar lahko povzroči nihanje ravni krvnega sladkorja. To lahko povzroči željo po sladkorju, ko telo poskuša nadomestiti pomanjkanje energije z iskanjem hitre rešitve. Namesto da se obrnete na sladkor, poskusite narediti zalogo hrane, bogate s kromom, kot so brokoli, grozdni sok, česen, krompir in stročji fižol.

Pomanjkanje železa

Če ne dobite dovolj železa iz virov beljakovin, kot so meso, morski sadeži in perutnina, je to lahko razlog, zakaj se obračate na sladkor. Pomanjkanje železa je običajno povezano z nizko energijo. Ko vaše telo dovolj dolgo trpi zaradi nizke energije, hrepenite po sladkorju za hiter dvig energije. Niste mesojedec? Železo najdete tudi v fižolu, rozinah, marelicah in špinači.

Če želite zmanjšati svojo željo po sladkorju, je pametno spremljati svojo prehrano in se posvetovati s strokovnjakom za prehrano, tako si boste zagotovili, da dobite vsa potrebna hranila za ohranjanje energije in zdravega načina življenja.

Foto: Pexels Portal24