Kaj o Akrapoviču in Pečečniku meni Golob (video)

ByAna Koren

8. maja, 2023

Kaj o Akrapoviču in Pečečniku meni Golob (video)

Robert Golob, predsednik vlade, ki je leta 2022 po odhodu z vrha podjetja GEN-I prevzel vodenje stranke Gibanje Svoboda je bil gost v AIDEA Podkast #99. Premier pravi, da so naše, torej slovenske, najbolj uspešne svetovne zgodbe v gospodarstvu nišne zgodbe.

Premier je med drugim povedal: “Tipičen primer naše najbolj uspešne svetovne zgodbe v gospodarstvu so nišne zgodbe, nič narobe z njimi. So izjemni, Boscarol na primer, Akrapovič, ampak so nišni igralci. Kot posamezniki smo Slovenci izjemni, smo svetovni fenomen. Tisto, kar nam mogoče včasih manjka, poleg kolektivne samozavesti in ponosa, se pravi imamo individualno, je kolektivno, to nam včasih zmanjka. Čeprav nas športniki kar dobro razvajajo tudi na tem področju. Manjka nam sposobnost, da bi individualne izjemne dosežke pretvorili v velike gospodarske zgodbe.”

Odnos do podjetništva

Premier je proti koncu posnetka na 52.23 minuti je na vprašanje, kakšen je njegov odnos do podjetništva odgovoril: “Verjamem, da je biti podjetnik nekaj, kar bi moral vsak preizkusiti. Biti podjetnik je nekaj, ko začneš iz nič. Tudi sam sem začel podjetniško zgodbo iz nič. Začel sem leta 2002 v podobnem stanovanju kot je vaš studio, samo da smo prvi dan belili stene. Sčasoma je zraslo podjetje GENI, ki ima danes 700 zaposlenih in 4 milijarde prihodkov. Vmes ga je odkupila država, začel pa sem v svojem podjetju s štirimi zaposlenimi, oziroma tremi.”

Golob je nadaljeval, da pri podjetništvu vidiš, kako besede malo štejejo. “Vse, kar šteje, so dejanja. Vidiš, kako sam zmoreš samo nekaj in šele ko uspeš vključiti ostale, lahko začneš graditi nekaj večjega. In ko vidiš, kako nekaj raste, je ponos, da si zgradil eno zgodbo, ki je bistveno večja od tebe, nekaj neprecenljivega. Biti podjetnik ne pomeni samo zaslužiti denar. To pride zraven, ko si uspešen. V nečem moraš meriti svoj uspeh. Naša pot je bila zelo zanimiva. Prvih pet let smo merili uspešnost izključno glede zaslužka, potem smo se naslednjih pet let usmerili v kupce, potem smo začeli skrbeti za planet.”

Skozi podjetniško rast rasteš tudi kot osebnost, zato je biti podjetnik nekaj najboljšega, kar se lahko zgodi človeku, je še povedal premier.

vir Foto: STA

Ne spreglejte…

Miloš Milović z Gen-I, ko ga je vodil Robert Golob sklenil sedem pogodb

Podjetje VPS Svetovanje, katerega solastnik in direktor je Miloš Njegoslav Milović, bivši policijski specialec in varnostnik nekdanjega premierja Janeza Drnovška, je med novembrom 2013 in oktobrom 2017 sklenilo sedem pogodb oziroma aneksov s podjetjem Gen-I, ki ga je v tem času vodil sedanji predsednik vlade Robert Golob.

Navedbe so za N1potrdili v uradu informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik... več tukaj.