Kaj pomenijo glavoboli in slabo počutje po vadbi?

ByAna Koren

13. aprila, 2023 ,

Kaj pomenijo glavoboli in slabo počutje po vadbi?

Ena najpogostejših koristi vadbe je naval endorfina po treningu, ko je počutje več kot odlično. Vendar, kaj se zgodi, ko se po vadbi počutite slabo? Po raziskavi ameriške Lifeaid je fitnes maček resnična stvar in zelo prizadene vadeče.

Fitnes maček – kaj sploh je?

Glede na študijo lahko to stanje vključuje bolečino, ki ljudem onemogoča sodelovanje v drugih življenjskih in delovnih dejavnostih. Stylist.co.uk piše, da je stanje tako kot maček, ki ga povzroča alkohol.

Raziskava je pokazala, da je 29 odstotkov vprašanih zapustilo delo, 55 odstotkov pa je ostalo doma. Dela niso bili sposobni opravljati, zaradi neke vrste bolečine oz. simptomov, kot so izčrpanost, slabost in glavobol. Zdravnica, osebna trenerka in nutricionistka Leila Dehghan pravi, da ni jasne definicije, ki bi pojasnila mačka po fitnesu. Nekateri ljudje govorijo o bolečinah v mišicah. Kot simptome izpostavljajo hude bolečine, izjemno utrujenost, šibkost in slabost do 24 ur po treningu.

Zakaj se pojavi tak občutek po treningu?

Zdravnik poudarja, da obstaja veliko bioloških razlogov, zakaj se lahko po treningu počutite slabo. Med vadbo se zaloge glikogena v mišicah izpraznijo. Telo se nato bori za vzdrževanje ravni glukoze v krvi, kar lahko povzroči občutek utrujenosti in omedlevice. Hkrati s potenjem izgubljate tekočino in s tem sol, ki znižuje krvni tlak in povzroča vrtoglavico. Nadalje pojasnjuje, da je lahko občutek slabosti posledica kopičenja mlečne kisline v mišicah. Med treningom telo ne more zadovoljiti povečane potrebe po kisiku. Pride do nastajanja mlečne kisline, zaradi česar se ljudje počutijo šibke. Imate lahko bolečine v trebuhu ali krče.

Vendar pa so vsi ti simptomi lahko tudi znak pretreniranosti. Telo vam sporoča, da je morda čas, da upočasnite in se ne naprezate, ampak prisluhnete telesnim znakom, ki vam govorijo, da nekaj spremenite.

Kako preprečiti ta pojav?… več tukaj.

Foto: Pexels