Kaj pri presoji upravičenosti do referenduma upošteva Ustavno sodišče? Ustavno sodišče pri presoji upravičenosti referenduma upošteva doktrino zlorabe zakonodajnega referenduma.

V DZ sta trenutno vloženi dve pobudi za začetek postopka za razpis zakonodajnega referenduma. Prva se nanaša na spremembe zakona o vladi in novelo zakona o nalezljivih boleznih. Glede na napovedi je pričakovati še kakšno referendumsko pobudo. Ob tem se pojavljajo polemike o smiselnosti in ustavnosti inflacije referendumov, ki bi lahko spremljala delo aktualnega mandata vlade in državnega zbora.

Zakonodajni referendum je, kot druge oblike neposredne demokracije, mogoče zlorabiti, je za STA povedala docentka ljubljanske pravne fakultete Bruna Žuber. Teorija in praksa ustavnega sodišča je zato pri presoji konkretnih primerov uveljavila doktrino zlorabe zakonodajnega referenduma.

Med pokazatelje zlorabe šteje tudi zahteva za razpis referenduma z namenom odložitve uveljavitve nekega zakona.

Pravna mreža za varstvo demokracije

Pravna mreža za varstvo demokracije meni, da je možnost referenduma o zakonu o nalezljivih boleznih vprašljiva. Ob pobudi za razpis referenduma o noveli zakona o nalezljivih boleznih v Pravni mreži za varstvo demokracije poudarjajo, da je referendum pravica pobudnikov. Vprašanje, ki se ob tem postavlja pa je, ali gre za zakon, ki je sploh lahko predmet referendumskega odločanja. Predmet referenduma namreč po ustavi ne more biti zakon, ki odpravlja… več tukaj

Vir: STA

Foto: New Jersey globe