Kaj saditi in sejati septembra

Smo na pragu jeseni, ko narava pripravlja svoje čarobne barvne preobrazbe, kmetje pa se intenzivno posvečajo kmetijskim opravilom. September je mesec, ki prinaša številna dela na kmetijah, od obdelave tal in setve do obiranja sadja ter priprave na skladiščenje pridelkov.

V začetku septembra imamo še vedno čas za sajenje jagod, medtem ko se po vrtovih in njivah sejejo in sadijo različne vrste jesenskih in zimskih vrtnin. V teh dneh je tudi čas, ko se kmetje trudijo z obiranjem sadja ter zelenjave ter se pripravljajo na njihovo dolgoročne skladiščenje.

Kmetijske delavnice so polne dejavnosti, saj se pripravljajo solate, marmelade, sokovi, kompoti, ajvarji, želeji in drugi recepti za zimske dni. Žetev poteka tako v zaprtih prostorih kot v rastlinjakih, kjer se odstranjujejo rastlinski ostanki, medtem ko se na prostem izvaja gojenje tal.

Naslednji korak nas popelje v setev različnih vrst vrtnin in poljščin. Pri večini sadnih vrst pa je priporočljivo počakati s sajenjem, saj je še vedno nekoliko zgodaj za te korake.

Zelišča in rožice

Poleg zelenjave je zdaj čas za setev različnih zdravilnih zelišč in rožic. Na vrtu bodo odlična izbira rabarbara, špinača, zelena solata, rutabaga, rukola, azijske solate, redkev, repa, daikon, blitva, kitajsko zelje, cvetača, pak choi, radič, peteršilj, škrlatni brokoli in druge vrste. Pri izboru vrst je pametno izbrati jesenske in zimske sorte, ki bolje prenašajo nižje temperature.

Konec septembra je odličen čas za setev srebrnjaka (čebule), medtem ko se zelena, listnata zelenjava, posajena konec avgusta, lahko presadi v seme, saj se dnevi krajšajo.

V rastlinjakih je čas za sejanje solate in špinače, pri čemer je treba biti previden pri zalivanju, saj se temperature nižajo, rastline pa izgubijo manj vode. Različne vrste ohrovta lahko prezimijo in začnejo vegetacijo že zgodaj spomladi.

Če še niste pospravili krompirja, je zdaj zadnji trenutek. Zeljne glave in ohrovt lahko ostanejo na njivi, če jih zaščitimo z agrotekstilom, kar podaljša čas za njihovo rast. Popkovno zelje pa je treba skrbno zapreti, da se glavice dobro razvijejo.

Ne pozabite tudi na setev pokrovnih rastlin, kot je gorčica, ki jo lahko uporabite tudi kot zeleno zastirko. Facelija, grah in žita pa bodo odlično izboljšali kakovost tal na vaši kmetiji. S tem se zaključuje pisanje naravoslovne novice o dogajanju na kmetijah v začetku jeseni.

Foto: Pexels

Portal24