Kaj se dogaja telesu med kopanjem v ledeni vodi?

Kaj se dogaja telesu med kopanjem v ledeni vodi? Božično ali novoletno kopanje pri nas ni novost. Vsako leto je se najde precej navdušencev, ki skočijo v mrzla jezera ali morje, in tako proslavijo Božič ali novo leto.

“Raziskave kažejo, da ima plavanje v hladni vodi številne koristi za zdravje. Vključno z izboljšanjem razpoloženja, povezanim s sproščanjem kemikalij za dobro počutje v možganih, zmanjševanjem depresije in izboljšanjem splošnega počutja. Plavanje v mrzli vodi lahko koristi tudi srčno-žilnemu sistemu sistema,” za The Independent pravi splošna zdravnica dr. Nina Aslam.

Pri kopanju v hladni vodi je vendarle potrebna previdnost.

“To zahteva pripravo in aklimatizacijo, izvajati ga je treba v skupini ljudi, ne samostojno. Ogrejte mišice nog in rok, ne skačite v mrzlo vodo, raje vstopajte počasi do pasu, ramena potopite v vodo in potem zaplavajte,” je opozorila zdravnica.

In kaj točno se zgodi z različnimi deli našega telesa, ko se kopamo v hladni vodi?

Pljuča

“Prva stopnja po popolni potopitvi v ledeno vodo je znana kot hladni šok. V prvih nekaj sekundah se pljuča skrčijo, kar lahko spremlja nenadzorovano hitro ali globoko dihanje (hiperventilacija) in izguba nadzora nad dihanjem,” pojasnjuje dr. Aslam.

Srce

“Srce se hitro odzove na šok. Srčni utrip in krvni tlak se hitro povečata. Če ste v formi in zdravi, vam za to ni treba skrbeti,” dodaja dr. Aslam.

Koža

“Plavanje v mrzli vodi lahko spremeni polt. Zaradi povečanega srčnega utripa in pretoka krvi bo imela koža zdrav sijaj,” pravi dr. Rhianna McClymont.

Možgani

Plavanje v mrzli vodi povzroči, da možgani proizvedejo več endorfinov. To so hormoni, zaradi katerih se počutimo dobro in lahko lajšajo bolečine.

“Plavanje v mrzli vodi je dokazano koristno za naše duševno zdravje. Redno plavanje v mrzli vodi nam lahko pomaga pri boljšem soočanju z različnimi vrstami stresa, saj se telo začne učiti uravnavati stresne hormone. Plavanje v mrzli vodi lahko ustvari občutek evforije, izboljša naše splošno razpoloženje, samozavest in celo libido,” poudarja dr. McClymont.

Okončine

Obstaja razlog, zakaj najbolj čutimo mraz v okončinah.

“Ožilje na periferiji se zoži. To je odgovor na delovanje receptorjev za mraz, ki dosežejo vrhunec po približno 30 sekundah. Po dveh minutah potopitve v hladno vodo se začne druga faza, ki vpliva na delovanje mišic in živcev, zlasti v rokah, glavi in ​​vratu. Biokemična aktivnost v telesnih celicah, mišicah in živcih je prekinjena. Ker se mišice še naprej ohlajajo, lahko pride do povečanega občutka bolečine,” je zaključila dr. Aslam.

Ne spreglejte…

Neprijetna alergija na mraz? Tukaj so simptomi

Alergija lahko prizadene vsakogar. Alergični ste lahko na marsikaj, vključno na nizke temperature. Medicinski izraz za koprivnico, ki nastane na koži ob izpostavljenosti mrazu, se imenuje urtikarija, ki je najpogostejši simptom te zdravstvene težave. V nekoliko redkejših primerih lahko pride do hude akutne alergijske reakcije ali anafilaksije, ki je lahko smrtno nevarna… več tukaj.

Foto: Pexels Olavi Anttila

By A.K.

Komentar: