Kaj se oktobra dela v sadovnjaku in na vrtu?

Oktobra, ko se poletne temperature umirijo in se pričnejo jutranje meglice, postanejo vrtove in sadovnjake prijetno sveži in mirni kraji. Vendar pa oktober ne pomeni konca vrtnarskih opravil. Prav nasprotno, to je čas, ko morajo pridni vrtnarji in sadjarji opraviti številna pomembna dela, da bodo pripravili zemljo, rastline in drevesa na prihajajoče zimske mesece.

V sadovnjaku:

  1. Obrezovanje: Po zaključku letine je čas za obrezovanje sadnih dreves, zlasti tistih, ki so že obrodili. S tem se odstranjuje odvečne veje in se spodbuja boljše rodenje v naslednjem letu.
  2. Spravilo sadja: Jabolka, hruške in druge poznozrele sorte je treba obrati in shraniti v primernih, hladnih in temnih prostorih.
  3. Zatiranje škodljivcev: Jesensko pršenje z bakrovimi pripravki pomaga pri preprečevanju bolezni, kot je jablanova pepelovka.
  4. Priprava mladih dreves: Mlada drevesa je potrebno zaščititi pred zimskim mrazom in glodavci s pomočjo zaščitnih mrež ali posebnih oblog.

Na vrtu:

  1. Setev in sajenje: Oktobra je še vedno čas za setev nekaterih vrst zelenjave, kot so špinača, česen in zimska solata. Prav tako je to čas za sajenje čebulic pomladanskih cvetlic, kot so tulipani, narcise in hijacinte.
  2. Oskrba z mulčenjem: Da bi zaščitili rastline pred zimskim mrazom in obogatili zemljo, je treba gredice pokriti z organskim mulčem, kot so listje, slama ali kompost.
  3. Obiranje: Zelenjavo, kot so brstični ohrovt, por, koleraba in redkev, je mogoče obirati še v pozne jeseni.
  4. Priprava na zimo: Vse občutljive rastline, ki ne prenesejo zimskih temperatur, je treba presaditi v lončke in jih prinesiti v zaprte prostore. Prav tako je čas, da se zberejo in očistijo vsa vrtna orodja ter jih shranijo na suhem mestu.
  5. Kompostiranje: Padlo listje in ostanki rastlin so odličen material za kompostiranje. Jesen je idealen čas, da začnete s kompostnim kupom ali dopolnite obstoječega.

Oktobra se torej v vrtu in sadovnjaku dela še kako pridno. Čeprav so dni krajši, so topli jesenski sončni žarki še vedno tu, da nas spodbudijo pri delu na prostem. Skrb za vrt in sadovnjak v tem času je ključna za zagotavljanje zdravih in rodovitnih rastlin v prihodnjem letu.

Foto: Pixabay Portal24