Kaj se zgodi s telesom, če nehamo piti alkohol?

Nedavna raziskava Nacionalnega inštituta za zdravje (NIH) je prinesla osvetlitev na alarmantno visoko stopnjo pitja alkohola med odraslimi v ZDA. Kar dve tretjini odraslih so poročali o pitju alkohola v preteklem letu. 52 odstotkov sodelujočih je navedlo, da so uživali alkohol v zadnjem mesecu. Čeprav je občasno uživanje alkohola lahko zabavno in sproščujoče, so zdravstvene posledice dolgoročnega pitja lahko zastrašujoče.

Kronično uživanje alkohola lahko negativno vpliva na različne vidike zdravja, vključno s srcem, jetri in duševnim zdravjem. Na srečo pa se vaše telo lahko pozitivno odzove na odločitev za prenehanje pitja alkohola. Tukaj je nekaj ključnih sprememb, ki se lahko zgodijo, ko se odločite, da boste postali abstinenti.

1. Boljše delovanje jeter

Jetra so eden najpomembnejših organov pri obdelavi alkohola. Dolgotrajno uživanje alkohola lahko poškoduje jetrne celice in vodi do maščobne bolezni jeter ter vnetja jeter. Po mnenju NIH ima opustitev alkohola pozitiven vpliv na jetra, saj omogoča njihovo regeneracijo in izboljšanje delovanja.

2. Zmanjšano tveganje za bolezni srca

Medtem ko zmerno pitje alkohola lahko koristi zdravju srca, lahko prekomerno uživanje poveča tveganje za srčne bolezni. Prenehanje pitja alkohola lahko zmanjša to tveganje in izboljša zdravje srca. Študija iz leta 2016 je pokazala, da se lahko srčno delovanje izboljša pri tistih, ki se izogibajo alkoholu ali ga zmanjšajo.

3. Normalizacija krvnega tlaka

Alkohol lahko vpliva na krvni tlak, zato prenehanje pitja alkohola pogosto vodi v normalizacijo krvnega tlaka, kar zmanjša tveganje za hipertenzijo.

4. Izguba teže

Alkohol vsebuje veliko kalorij, zato lahko prenehanje pitja alkohola vodi v zmanjšanje vnosa kalorij, kar prispeva k izgubi teže. Odvisno od tega, koliko alkohola ste prej uživali, lahko opustitev alkohola za vedno povzroči znatno izgubo telesne mase.

5. Izboljšana kakovost spanja

Čeprav alkohol na začetku lahko povzroči zaspanost, lahko moti vaš cikel spanja, kar vodi v slabši počitek. Ko prenehati piti alkohol, se vzorci spanja pogosto vrnejo v normalno stanje, kar prinaša bolj sproščujoč in pomlajevalen spanec, ki koristi vašemu splošnemu zdravju.

6. Izboljšano duševno zdravje

Povezava med alkoholom in duševnim zdravjem je dobro dokumentirana. Abstinenca od alkohola lahko prinese opazne izboljšave v vašem psihičnem počutju. Študije so pokazale, da opustitev alkohola lahko zmanjša anksioznost, depresijo, izboljša razpoloženje in kognitivne funkcije. Dejstvo je, da je alkohol depresiv, ki negativno vpliva na duševno zdravje.

Prenehanje uživanja alkohola lahko privede do izboljšanega razpoloženja, zmanjšane tesnobe in boljšega splošnega duševnega počutja. Prav tako lahko pomaga pri boljšem obvladovanju stresa in strategijah za obvladovanje le-tega.

Vse te pozitivne spremembe so razlogi, zakaj je prenehanje pitja alkohola odlična odločitev za izboljšanje vašega zdravja in življenjskega sloga.

vir; Foto: Freepik; Portal24