Kaj se zgodi z našim telesom, če vsak dan jemo jajca
Jajca so hranljiva in zdrava hrana, ki so, če jih uživamo zmerno zelo zdrava hrana. Vendar pa lahko preveliko uživanje jajc vpliva na nekatere vidike našega zdravja.
A, če jajca uživamo vsak dan, lahko povečamo vnos holesterola, saj vsebujejo relativno veliko količino holesterola. Večina holesterola, ki ga uživamo s hrano je v telesu reciklirana in se ne konča v krvnem obtoku, prekomerno uživanje jajc lahko povzroči zvišanje ravni holesterola v krvi pri nekaterih ljudeh, kar poveča tveganje za srčno-žilne bolezni.
Poleg tega lahko prekomerno uživanje jajc povzroči prebavne težave, kot so napihnjenost, driska ali zaprtje. So tudi alergeni in lahko pri nekaterih ljudeh povzročijo alergijsko reakcijo.
Vendar zmerno uživanje jajc, kot del uravnotežene prehrane, prinaša koristi za zdravje, saj so bogata z beljakovinami, vitaminom D, železom in drugimi hranili. Uživanje enega do dveh na dan za večino ljudi ne predstavlja zdravstvenega tveganja. Pomembno je, da jih uživamo skupaj z drugimi zdravimi živili in da upoštevamo individualne potrebe in omejitve naše prehrane.
Jajca so zelo vsestranska
Jajca so vsestranska sestavina v kuhinji in se lahko uporabljajo na različne načine. Uporabijo se lahko kot sestavine pri peki pekov, kolačev, piškotov in drugih slaščic. V mnogih receptih se uporablja celo ali samo rumenjaki ali beljaki, odvisno od potrebe po strukturi ali okusu.
Kuhana so tako priljubljena kot zajtrk, prigrizek ali dodatek k solatam. Uporabimo jih tudi kot sestavino v testeninah, kot je npr. carbonara, kjer se za omako uporabljajo jajčni rumenjaki.
Ali ste vedeli, da se lahko jajca zamrznejo za kasnejšo uporabo. Jajčni beljaki se lahko zamrznejo ločeno od rumenjakov in se uporabljajo za pripravo testenin ali slaščic.
Uporabijo se lahko tudi kot dodatek k smutiju, saj je tako bogat z beljakovinami in drugimi hranili
Pomembno je, da jih vedno dobro prekuhamo ali spečemo, saj lahko surova vsebuje bakterijo, salmonele, ki lahko povzročijo bolezni. Prav tako je pomembno, da uporabljamo sveža in jih hranimo na primernem mestu.
Foto: Pixabay