Kaj sejati v juniju: Top 10 vrst vrtnin

Vrt [Foto: Unsplash]

Kaj sejati v juniju: Top 10 vrst vrtnin

Junij je mesec, ko že lahko pobiramo prve spomladi posejane plodove. Ne glede na naraščajoče temperature, lahko še vedno posejemo določene kulture, ki bodo obrodile v drugem delu poletja in nam tako zagotavljale svežo hrano skozi vse poletje.

Top 10 vrst vrtnin, ki jih sejemo junija

  1. Stročji fižol: Fižol lahko sejemo še ta mesec in nato spet v začetku avgusta, odvisno od temperatur. Redno jih zalivajte in okopavajte, še posebej, če se naredi skorja. Ko dosežejo višino 15 do 20 cm, jih pokrijemo.
  2. Fižol: Hitro raste in dobro prenaša vročino. Med cvetenjem je pomembno zalivanje, saj suša in vroč veter lahko povzročita odpadanje cvetov in posledično zmanjšan pridelek.
  3. Bučke: Tudi bučke hitro rastejo in jih lahko še vedno posejemo neposredno na vrt. Izberite sončno lego in dobro odcedna tla. Redno jih zalivajte in tla okoli njih mulčite.
  4. Kumare: Zahtevajo podobno nego kot bučke. Sadike so bolj občutljive na visoke temperature, zato jih redno zalivamo. Ponovno jih lahko sejemo v drugi polovici julija za spravilo v septembru.
  5. Korenje: Posejano junija pobiramo pozno poleti ali jeseni. Pred setvijo dobro pripravimo zemljo, ki mora biti rahla, da se dobro razvije.
  6. Peteršilj: Lahko ga sejemo še ta mesec, vendar ob rednem zalivanju, saj seme kali dlje, včasih celo mesec in pol. Ima podobne zahteve kot korenje.
  7. Pesa: Zahteva rahla in vlažna tla ter redno zalivanje. Pazimo, da jo ne posejemo pregosto.
  8. Solata: Obstajajo sorte solate, ki jih lahko sejemo poleti. Izberite tiste, ki so odporne na vročino, jih redno zalivajte in mulčite. V primeru previsokih temperatur jih lahko zasenčite z agrotekstilom.
  9. Blitva: Odporna na vročino in jo lahko poleti sejemo neprekinjeno. Zagotovite mu hrano in dovolj vode ter vse poletje uživajte v njegovih blagodatih.
  10. Bazilika: Toploljubna zel, ki jo lahko sejemo še junija. Dobro uspeva na sončnih delih vrta, njen najboljši sosed pa je paradižnik.

Z upoštevanjem teh nasvetov boste tudi v poletnih mesecih uživali v bogati in sveži domači zelenjavi.

[Vir: Agro klub]; Portal24; Foto: Unsplash