Kaj so čarobne gobe in kakšni so stranski učinki

Moč čarobnih gob so avtohtone kulture uporabljale že tisočletja kot orodje za zdravljenje. Pilot Alaska Airlines Joseph David Emerson je bil nedavno obtožen, da je med letom poskušal ugasniti motorje. Emerson, ki se je izrekel za nedolžnega v številnih kazenskih obtožbah, naj bi Policiji povedal, da je 48 ur pred letom vzel psihedelične gobe, da je bil v duševni krizi, dehidriran in da je bil buden 40 ur. Kaj pravzaprav so psihedelične gobe in kako je lahko njihovo jemanje povzročilo njegov domnevni zlom? Tukaj je tisto, kar morate vedeti o psilocibinu.

Kaj so čarobne gobe?

Psilocibin, znan tudi kot čarobne gobe, je naravna substanca, ki se uporablja zaradi svojih halucinogenih lastnosti. Te psihedelične droge lahko vplivajo na vsa čutila, spremenijo kognicijo, dojemanje časa in čustva ter povzročijo halucinacije. Psilocibin je nadzorovana snov, vendar je pritegnil pozornost zaradi svojega potenciala pri zdravljenju različnih stanj, kot so depresija, motnje uživanja alkohola, odvisnost od kajenja, obsesivno-kompulzivna motnja, anoreksija, posttravmatska stresna motnja in anksioznost.

Raziskovalci preučujejo njegovo uporabo pri težavah z duševnim zdravjem

Psilocibin je v raziskovalnih okoljih pritegnil pozornost in so izdali osnutek smernic za njegovo uporabo. Trenutno je Oregon edina država, ki je odobrila programe terapije s psilocibinom, medtem ko naj bi Kolorado podobne programe ponudil leta 2025.

Več ko vzamete, bolj se bo vaša zavest spremenila

Kot pri mnogih drugih drogah večji kot je odmerek, bolj se bo stopnja zavesti osebe spremenila. Pri divjih gobah pa je količina psilocibina lahko nepredvidljiva, saj se razlikuje od gobe do gobe. Zdravniki opozarjajo, da ne bi smeli iskati čarobnih gob za samozdravljenje.

Učinki lahko trajajo do 24 ur

Gobe delujejo hitro, pri čemer so učinki najmočnejši približno 60 do 90 minut po zaužitju in trajajo štiri do osem ur. Po 24 urah psilocibin popolnoma izgine iz telesa. Ni znakov dolgoročnih učinkov, ki bi jih povzročil psilocibin.

Psilocibin deluje tako, da se veže na serotoninske receptorje

Psilocibin se veže na specifične serotoninske receptorje. Raziskave kažejo, da ta vezi omogoča komunikacijo možganskih regij, ki običajno ne sodelujejo med seboj. Znanstveniki menijo, da bi lahko te spremembe pomagale pri zdravljenju ljudi z duševnimi težavami.

Pomaga prekiniti cikel možganov, ki so obtičali v krogu

Pri ljudeh s psihiatričnimi motnjami so možgani pogosto ujeti v območjih, kjer se ne morejo rešiti iz vzorca negativnih misli. Psihedeliki, kot je psilocibin, lahko prekinejo ta vzorec in ponudijo novo perspektivo na težave.

Zmanjša aktivnost možganov na področju, ki je povezano z ustvarjanjem občutka sebe

Raziskave kažejo, da psilocibin zmanjša aktivnost možganov v regijah, ki sodelujejo pri ustvarjanju občutka sebe. To lahko poveča občutek povezanosti z drugimi ljudmi in svetom okoli sebe.

Čarobne gobe, znan tudi kot psilocibin, imajo potencial za zdravljenje različnih duševnih težav, vendar jih je treba jemati zelo previdno in le pod nadzorom strokovnjakov. Njihova uporaba lahko povzroči različne učinke, vključno s spremembo zavesti, prekinitvijo negativnih miselnih vzorcev ter povečanim občutkom povezanosti. Vendar pa obstajajo tudi tveganja, vključno s sprožitvijo psihotičnih epizod pri določenih posameznikih. Emersonova izkušnja kaže, kako pomembno je upoštevati vpliv psilocibina na duševno stanje posameznika in način, kako lahko to vpliva na njihovo vedenje in odločitve.

vir

Foto: Pexels (fotografija je simbolna)

Portal24 (fotografija je simbolna)