Prvi predsednik republike Milan Kučan in prvi predsednik slovenske vlade Lojze Peterle si ob prazniku želita večje enotnosti slovenskega naroda. Prav enotnost je bila ključna, da imamo svojo državo, za dosego skupnih ciljev bi morala prevladati ideja skupnega dobrega, se strinjata starosti slovenske politike.

Milan Kučan je v izjavi za medije ob robu slavnostne seje državnega zbora dejal, da postajajo spomini na slovensko osamosvojitev z leti vse lepši.

“…človek vso tesnobo, negotovost, pa tudi veselje z leti ne samo ponotranji, ampak jih tudi začenja razumevati kot nekaj nujnega”.

Milan Kučan

Prvi predsednik samostojne Slovenije meni, da je sporočilo v referendumski odločitvi slovenskega naroda in enotnosti, ki si jo je slovenska politika izborila skupaj z državljani. Prepričan je, da se veliki projekti niti ne začnejo, kaj šele končajo, ko ljudje začutijo, da ni enotnosti med tem, kar mislijo ljudje, in tem, kar počne politika.

Danes enotnosti kot leta 1991 ni mogoče doseči, kar je slab obet za prihodnost. Tudi ideološka zazrtost v preteklost in vse, kar na silo deli Slovence, po mnenju Kučana ni dobra. Politikom, naslednikom njegove generacije ne manjka poguma, a “nekaterim ne manjka poguma tudi za neumne in neprave stvari,” je še dejal Kučan.

Lojze Petrle

Na slovensko osamosvojitev ima lepe spomine tudi prvi predsednik slovenske vlade Lojze Peterle. “Kar naprej praznujem, saj vem, zakaj je šlo,” je dejal.  Slovenski demokratični tranziciji še marsikaj manjka. Petrle si želi, da bi bili sposobni stopiti skupaj v bistvenih zadevah in da ne bi vsake dve ali štiri leta menjali temeljne smeri, v katero gre država. Potrebnega je več dialoga in visoke politične kulture, ki bi šla v smeri spoštovanja, pripravljenosti na sodelovanje in posluha za dobronamerno kritiko, meni gospod Petrle

 “Po 31 letih je pod črto slovenskih prizadevanj veliko uspehov, na katere smo lahko ponosni.” 

Lojze Petrle

Na naslovni fotografiji so Milan Kučan, France Bučar in Lojze Peterle, 23. 12. 1990./ Foto: Nace Bizilj, hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije