Inteligenca, višina, živčnost … kaj otrok podeduje po mami in kaj po očetu?

Geni imajo v našem življenju veliko vlogo in to najbolje vidimo, ko dobimo otroka. Takoj poskušamo ugotoviti, kaj je podedovano po katerem staršu. Ko naš malček raste, se njegove poteze spreminjajo. Tako postaja vse bolj jasno, komu je v čem podoben. Tudi znanost je namreč potrdila, da obstajajo določene lastnosti, ki jih otrok podeduje izključno od staršev.

Inteligenca

Znanstvene raziskave so že večkrat potrdile, da otrok inteligenco podeduje izključno preko materinih genov.

Presnova

Po eni od raziskav, katere rezultati so bili objavljeni v reviji Nature Communications, sposobnost hujšanja in ohranjanja zdravega metabolizma prav tako podedujemo po materi.

Višina

Na otrokov telesni videz po mnenju strokovnjakov pogosto bolj vplivajo očetovi kot materini geni. Pojasnjujejo, da obstaja preko 700 genetskih variacij, ki so odgovorne za določanje višine otroka. Čeprav ta lastnost izhaja iz maminih in očetovih genov, obstajajo dokazi, ki kažejo, da imajo očetovi geni nekoliko večjo vlogo.

Spol otroka

Znano je, da so moški odgovorni za določitev biološkega spola otroka.

Težave z duševnim zdravjem

Raziskave na to temo so pokazale, da očetje na svoje otroke prenašajo tudi mutirane gene, ki vodijo v duševne bolezni ali druge duševne težave. Najpogostejša so stanja, kot so živčnost, hiperaktivnost, shizofrenija ali bipolarna motnja.

Prekomerna teža

Študija, objavljena v reviji Nature Communications, je razkrila, da je oče najpogosteje največji krivec, če je oseba bolj nagnjena k pridobivanju teže v zgodnji, pa tudi v odrasli dobi. Seveda pa je veliko odvisno tudi od nekaterih drugih dejavnikov, kot sta prehrana ali življenjski slog.

Srčne bolezni

Ko govorimo o boleznih, je že dobro znano, da je veliko vrst zdravstvenih težav dednih. Raziskave pa so pokazale, da otrok nagnjenost k boleznim srca podeduje po materi. Če je imela torej vaša mama težave s srcem, boste imeli kar 20 odstotkov večjo verjetnost, da jih boste imeli v prihodnosti. To so podatki, ki so jih odkrile štiri ločene znanstvene študije.

Foto: Pexels

By A.K.

Komentar: