Kako bi Levica z novimi spremembami zakona izboljšala delovna razmerja?

Vlada je po mesecih dolgih in napornih pogajanj z ministrstvom za delo, sindikati in delodajalci, potrdila spremembe zakona o delovnih razmerjih. Stranka Levica te spremembe vidi kot izboljšave, saj sedaj zakonodaja nalaga večjo odgovornost izvajalcem gradbenih del za neplačano delo pri podizvajalcih.

Levica opozarja, da bo nova zakonodaja morda odgnala potencialne graditelje in izvajalce, saj bodo morali izvajalci gradbenih del prevzeti odgovornost za plače delavcev podizvajalcev. To pomeni, da če delavci pri podizvajalcu ne prejmejo plače, bo za to odgovorno podjetje, ki je naročilo podizvajalca.

Kritiki trdijo, da bo takšna ureditev odvračala gradbene firme od najemanja podizvajalcev, saj bo glavno podjetje moralo odgovarjati za nepravilnosti, ki bi se zgodile pri samostojnih podizvajalcih.

Levica je opomnila tudi na kontroverzni primer ‘Afera Stožice’, kjer je ljubljanski župan Zoran Janković, kljub neplačilu za opravljeno delo, prejel široko podporo tako od vlade kot Levice. V tem kontekstu Levica ironično navaja, da se s to zakonodajo potencialno ohranja in podpira takšno prakso, namesto da bi se jo odpravilo ali preprečilo.

Župan Janković pod težkim očitkom zaradi projekta Stožice

Projekt športnega kompleksa Stožice, ki ga je pred več leti izsilil ljubljanski župan Zoran Janković, še danes buri duhove in postavlja vprašanja o odgovornosti ter moralnih vrednotah v slovenski politiki. Kljub prvotnim načrtom, da bi bil kompleks že zgrajen leta 2008, je bil dejansko odprt šele leta 2010, in to nedokončan. Dovoljenje za obratovanje je bilo izdano v okoliščinah, ki so sprožile številna vprašanja o zakonitosti, vendar pa je Janković ob bližajočih se županskih volitvah leta 2010 pritiskal na dokončanje projekta, da bi izpolnil svoje obljube iz leta 2006.

Vendar pa je ta projekt prinesel veliko težav in kontroverz. Številna podjetja, ki so sodelovala kot podizvajalci, še danes niso prejela plačila za svoje delo. Nekatera so zaradi tega celo propadla, pri čemer je nekaj podjetnikov izgubilo upanje in storilo samomor. Eden izmed najbolj odmevnih primerov je samomor Ivana Selinška iz podjetja Varkos, ki se mu ni uspelo rešiti pred stečajem, kar je privedlo do tragedije za njegovo družino.

Najbolj so trpeli podizvajalci

V kontroverzni zgodbi o Stožicah pa se pojavlja tudi vloga slabe banke, ki je prevzela terjatve od slovenskih bank, vključno z NLB, NKBM, Abanko, Banko Celje in Faktor banko. Kljub temu so najbolj trpeli podizvajalci, ki še vedno čakajo na plačilo za svoje storitve. Vprašanje odgovornosti v tem primeru ostaja nerešeno, kljub širokemu poznavanju tega, kje bi lahko iskali odgovorne.

Projekt Stožice, ki nikoli ni bil izveden prek javnega razpisa, se je zdel kot osebni projekt župana Jankovića in posledično ljubljanske občine. Javno-zasebno partnerstvo z podjetjem Grep, ki sta ga ustanovili podjetji Energoplan in Gradis, obe v večinski lasti Zlatka Srake in Uroša Ogrina, je dvignilo številna vprašanja o poštenosti in transparentnosti postopkov.

Skupnost ostaja zaskrbljena zaradi pomanjkanja odgovornosti v tej zadevi, medtem ko se razkrivajo podrobnosti o kontroverznem projektu Stožice, ki ostaja sporen mejnik v zgodovini ljubljanske politike.

vir

Foto: STA

Portal24