Kako bo znižanje sredstev vplivalo na slovensko kulturo?

Na seji odbora Državnega zbora za kulturo so se poslanci seznanili s predlaganima proračunoma za prihodnji dve leti. Medtem ko so iz opozicijskih vrst zaznali bojazen, da bo zaradi načrtovanega nižanja sredstev slovenska kultura trpela, so iz ministrstva za kulturo zagotavljali, da bodo upoštevani tudi dodatni viri.

Državni sekretar na ministrstvu za kulturo, Marko Rusjan, je predstavil predlagana proračuna, ob tem pa opozoril, da so bili zaradi posledic poplav in ponovne uvedbe fiskalnega pravila prisiljeni znižati sredstva na nekaterih postavkah. Ministrstvu bo v letu 2024 namenjenih predvidoma 230,5 milijona evrov, kar je za 13,7 milijona evrov manj kot v tem letu. Proračun v letu 2025 pa bo znašal 234,8 milijona evrov.

V te številke ni vključenih dodatnih 23 milijonov evrov iz načrta za okrevanje in odpornost za leto 2024 in dodatnih 16 milijonov evrov za leto 2025. Poleg tega Rusjan poudarja, da še niso vključena kohezijska sredstva v višini 13 milijonov evrov za leto 2024 in 21 milijonov evrov za leto 2025.

Zmanjšanje sredstev

Rusjan je izpostavil, da so kljub zmanjšanim sredstvom želeli zagotoviti zadostna sredstva za javne zavode, plače zaposlenih ter investicije. Med njimi izstopajo prenova ljubljanske Drame, Center Rotovž, izgradnja avditorija pri novogoriškem gledališču in obnova gradu Bistra. Preko programa Natura 2000 pa nameravajo obnoviti tudi nekatere druge kulturne objekte.

Kar zadeva film in avdiovizualno dejavnost, večjih sprememb v letu 2024 ne pričakujejo. Izjemi sta minimalno nižanje sredstev za televizijske serije in začasna zamrznitev denarnih povračil tujim filmskim produkcijam, ki naj bi jih sprostili v letu 2025.

Opozicija je izrazila začudenje nad pomanjkanjem razburjenja med kulturniki glede zmanjšanja sredstev. Alenka Jeraj in Andrej Hoivik (SDS) sta izrazila zaskrbljenost nad zmanjšanjem sredstev za ljubiteljsko kulturo. Ivo Dimic (NSi) in Antona Šturbej (SDS) pa ju je zmotilo zmanjšanje sredstev za ohranjanje kulturne dediščine ter za arhivsko in knjižnično dejavnost.

V prihajajočih tednih bo proračun predmet nadaljnjih razprav in pogajanj med vladajočo koalicijo in opozicijo.

vir Foto: Freepik (fotografija je simbolna)

Portal24