Kako daleč se lahko peljemo s prižgano lučko za gorivo?

ByMiha Kovač

22. februarja, 2024 , ,
Foto: Pixabay

Kako daleč se lahko peljemo s prižgano lučko za gorivo?

Raziskava, objavljena lani, je razkrila, da kar 71 odstotkov voznikov priznava vožnjo z aktivnim opozorilnikom za nizek nivo goriva. Ta pogosta navada poteka ne glede na različne vzroke – od želje po premagovanju prometa, iskanja bencinske črpalke, pozabljivosti do želje po varčevanju z denarjem.

Dodatno je študija pokazala, da vozniki ob prižigu opozorilne lučke za gorivo verjamejo, da jim preostane še približno 40 kilometrov vožnje. Vendar, koliko kilometrov je dejansko možno prevoziti preden avtomobil povsem ostane brez goriva?

Globlji pogled v to vprašanje razkriva, da vozniki v povprečju lahko prevozijo okrog 50 kilometrov po tem, ko se prižge lučka za gorivo. Ta doseg pa se lahko precej razlikuje glede na znamko in model avtomobila. Raziskava, ki je vključevala analizo najbolj priljubljenih modelov avtomobilov, je upoštevala prostornino rezervoarja, porabo goriva in rezervno zmogljivost, da bi določila, kako daleč lahko posamezni modeli dejansko pridejo po prižigu opozorilne lučke.

Na vrhu seznama z največjim rezervnim dosegom je Toyota Prius, ki lahko prevozi približno 160 kilometrov po tem, ko se prižge opozorilna lučka. Zahvaljujoč kombinaciji električne energije in bencina, hibridni modeli, kot je Prius, porabijo manj goriva, kar voznikom omogoča daljše potovanje na rezervi. Zanimivo je, da vozniki Priusa običajno ocenijo, da imajo po prižigu lučke na voljo le še 30 kilometrov vožnje, kar pomeni, da jih dejanski doseg prijetno preseneti.

Na drugem mestu za Priusom je Mercedes Benz razreda E, ki svojim voznikom po prižigu lučke za gorivo omogoča dodatnih približno 136 kilometrov vožnje.

Range Rover ima največji rezervoar

Raziskava o rezervnih dosegih avtomobilov po prižigu lučke za nizko raven goriva razkriva zanimive ugotovitve. Range Roverji z impresivnih približno 120 kilometri dosega po opozorilu o nizki ravni goriva vodijo med vozili z veliko prostornino rezervoarja, kar pojasnjuje njihovo visoko uvrstitev.

Sledijo Honda CR-V in Jaguar F-Pace, ki voznikom ponujata približno 110 kilometrov vožnje na rezervi, kar ju uvršča na četrto in peto mesto. V nasprotju s tem Suzuki Alto in Kia Picanto nudita precej manjši rezervni doseg, saj po prižigu lučke za gorivo zmoreta prevoziti le okoli 48 kilometrov, kar je bistveno manj od dosega Toyote Prius.

Raziskava prav tako odkriva, da povprečni voznik preživi šest dni na leto z aktivnim opozorilom za nizko raven goriva. Alarmantno je, da več kot četrtina voznikov (27 odstotkov) to doživi enkrat tedensko ali celo pogosteje. To vedenje ni brez tveganj, saj je več kot tretjina voznikov (36 odstotkov) že doživela, da jim je med vožnjo zmanjkalo goriva, kar je lahko posebej nevarno, če se to zgodi na neprimernem mestu.

Strokovnjaki svetujejo, da vozniki redno spremljajo raven goriva v svojem vozilu in se izogibajo doseganju kritično nizkih ravni. Priporočljivo je, da pred daljšimi potovanji natočite poln rezervoar in načrtujete postanke na bencinskih črpalkah, da zagotovite varno in neprekinjeno vožnjo.

[Vir: Compere the Market]; Foto: Pixabay; Portal24