Kako deluje klicni center za pomoč uporabnikom zdravstvenega sistema

ByAna Koren

2. marca, 2023
Foto: Pexels

Kako deluje klicni center za pomoč uporabnikom zdravstvenega sistema

Delovati je začel nacionalni klicni center za pomoč uporabnikom zdravstvenega sistema. Sistem je med drugim namenjen vsem, ki imajo težave pri klicih v zdravstveni dom.

Na brezplačno telefonsko številko 080 18 01 lahko pokličejo vsi, ki imajo težave pri dostopu do osebnega zdravnika, ginekologa, zobozdravnika ter pediatra. Pokličejo lahko tudi vsi tisti, ki ne uspejo pridobiti informacij o naročanju na pregled, ambulantah za neopredeljene zavarovane osebe in informacij o delovanju drugih klicnih centrov.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je pojasnil, da je klicni center nastal na pobudo vladne medresorske skupine kot odziv na klicno nedostopnost zdravstvenega sistema. 

”Ključno je, da se bo na klicnem centru zmeraj nekdo oglasil,” je dejal minister. Na ta način bodo tudi dobili informacije od ljudi, na primer, kam so klicali, kdo se jim na telefon ni javil, in posledično ugotavljali, na kateri točki sistem ne deluje. 

Klicni center ne nadomešča številke 112

Minister je izpostavil, da klicni center nikakor ne nadomešča številke 112 niti ni namenjen izdaji receptov in izdajanju napotnic. 

Klicni center bo v prvi fazi s pomočjo usposobljenih operaterjev nudil splošno pomoč in podporo pri urejanju administrativnih in organizacijskih vprašanj uporabnikov. V drugi fazi bo cilj klicnega centra avtomatizirati postopke odgovarjanja na vprašanja.

Kdaj poklicati?

Klicni center bo deloval ob delovnikih med 9. in 16. uro. Pilotni projekt, ki bo trajal predvidoma dva meseca, financira ministrstvo za zdravje. 

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Požareport: Znotraj Gibanja Svoboda popolni kaos: Golob potihoma na strani Jankovića, ker oportuno in varno, Loredana pač lahko žrtvuje

Požareport: Zoran Janković jih “drži za j….”, vrhunsko. In to Roberta Goloba, Sama Logarja, pa še ministra Loredana. Na drugi strani ljubljanske politične scene pa včeraj izvoljen Hojs namesto Logarja … več tukaj.