Kako dolgo traja, da se alkohol absorbira in alkotest pokaže 0,0?

Gin, žganje, viski, vino, pivo… to so le nekatere izmed pijač, ki jih lahko najdete na karti alkoholnih pijač, vse z različnimi sestavinami in vsebnostjo alkohola. Zaradi tega imajo tudi različne učinke na delovanje telesa. Preden odgovorimo na vprašanje, ali se čas absorpcije alkohola razlikuje glede na zaužito pijačo, je treba pojasniti nekatere točke.

Kako dolgo alkohol ostane v krvi?

Običajno alkohol ostane v telesu od 10 do 19 ur, vendar je to odvisno od številnih dejavnikov, vključno z vrsto pijače in vnosom hrane. Človek, ki ima v krvi 1 g/l alkohola, lahko potrebuje od šest do 10 ur, da se raven alkohola v krvi spusti pod najvišjo dovoljeno mejo. Kljub temu je tveganje za nesrečo že povečano, tudi če je raven alkohola v krvi pod zakonsko dovoljeno mejo. Zato je najbolje, da se izognemo vožnji po zaužitju kakršne koli količine alkohola. Edina res varna stopnja je 0,0 g/l.

Dejavniki, ki vplivajo na absorpcijo alkohola

Ključni dejavnik, ki vpliva na učinke alkohola, je vnos hrane. Prisotnost hrane v želodcu zakasni delovanje pijače, ker alkohol počasneje doseže tanko črevo. Poln želodec lahko zmanjša koncentracijo alkohola celo za 25 odstotkov. Nasprotno pa se alkohol v praznem želodcu absorbira hitreje. Enako velja za porabo vode. Poleg tega vplivajo tudi genetski dejavniki, spol, starost in stopnja pitja.

Različna absorpcija glede na pijačo

Glede na navedeno je odgovor na vprašanje, ali se čas absorpcije alkohola razlikuje glede na zaužito pijačo, pritrdilen. Žgane pijače se na primer absorbirajo najhitreje, njihovo mešanje s sladkimi brezalkoholnimi pijačami pa pospeši dvig ravni alkohola v krvi. To je odvisno od stopnje koncentracije alkohola v različnih vrstah pijač. Vino ima na primer do 16 odstotkov alkohola, pivo pa med 3 in 8 odstotki. Vse alkoholne pijače so narejene iz sadnih ali žitnih procesov. Destilati se proizvajajo z destilacijo predhodno fermentirane pijače, medtem ko se pijače, kot so vino, pivo, šampanjec, jabolčnik ali vermut, proizvajajo s fermentacijo sladkorja ali žita, ki postane alkohol zaradi kemične reakcije, ki jo povzročijo kvasovke.

Pomembno je, da se zavedamo teh dejavnikov in omejimo uživanje alkohola, še posebej, če nameravamo voziti. Edina varna stopnja alkohola v krvi med vožnjo je 0,0 g/l.

vir Foto: Pexels Portal24