Kako in kdaj posaditi česen

ByAna Koren

18. septembra, 2023 , , ,
Foto: Pexels

Kako in kdaj posaditi česen

Česen je ena izmed najbolj priljubljenih in uporabnih začimb, ki se uporablja v različnih kuhinjah po vsem svetu. Poleg tega, da je odličen dodatek jedem, ima tudi številne zdravilne lastnosti. Jesen je idealen čas za sajenje česna, zato je pomembno vedeti, kako in kdaj ga posaditi, da bomo lahko uživali v njegovih koristih.

Čas sajenja


Najboljši čas za sajenje česna v Sloveniji je od sredine oktobra do sredine novembra. To omogoča, da česen razvije korenine pred zimo, ne da bi prišlo do prekomerne rasti zelenja. Če imate težka tla, ki zadržujejo vlago, je česen bolje posaditi v oktobru, da se prepreči gnitje česnovih strokov. V lažjih tleh, ki dobro odvajajo vodo, lahko sajenje odložite do sredine novembra.

Izbira in priprava česna


Za sajenje je priporočljivo izbrati zdrave in močne stroke česna. Izogibajte se strokom, ki kažejo znake plesni ali gnilobe. Česen lahko posadite tako, da razdelite glavico na posamezne stroke, pri čemer pazite, da ne poškodujete osnovnega dela stroka. Vsak strok posadite v luknjo globoko približno 5 cm, razmik med luknjami pa naj bo približno 20 cm.

Nega česna


Po sajenju je pomembno, da tla okoli česna dobro zalijemo. V obdobju rasti je priporočljivo česen redno zalivati, vendar pazite, da ne pride do zastajanja vode, saj to lahko privede do gnitja česna. Prav tako je pomembno, da tla okoli česna redno plevimo, saj plevel česen oslabi. Po potrebi lahko česen tudi pognojimo z organskim gnojilom.


S pravilnim sajenjem in nego se bo česen uspešno rasel in se razvijal. Spomladi, ko se zemlja dovolj segreje, bo česen pričel s hitro rastjo. Poleti, ko se listi začnejo sušiti, je čas za pobiranje česna. Pazite, da česen pobirate previdno, da ne poškodujete čebulic. Po pobiranju je priporočljivo česen pustiti na soncu, da se posuši, nato pa ga lahko shranite v hladen in suh prostor.

Foto: Pexels

Portal24