Ne pravijo mu “drugi možgani” brez razloga. Črevesni mikrobiom, ki ga sestavlja najmanj 100 bilijonov bakterij, vpliva na vse. Od zdravja kože in spolnega nagona do ravni energije in hormonskega ravnovesja. Kako točno? Črevesje ima svoj živčni sistem, imenovan enterični živčni sistem (ENS). Čeprav je njegov glavni namen uravnavanje prebave, je močno povezan z možgani in tako pomembno vpliva na vaše duševno počutje.

Strokovnjaki svetujejo, kako s celostnim pristopom izboljšati zdravje črevesja.

Več spanja, manj stresa

Za splošno zdravje ni treba posebej skrbeti, vendar sta zadosten spanec in obvladovanje stresa ključnega pomena pri ohranjanju črevesja v redu. “Stresni hormon adrenalin omogoča razmnoževanje črevesnih bakterij,” pojasnjuje Christine Frissora, doktorica medicine, izredna profesorica klinične medicine na oddelku za gastroenterologijo in hepatologijo na Weill Medical College univerze Cornell. “Črevesne bakterije se nato vežejo na črevesno steno in povzročijo vnetje.” Poleg tega lahko izguba spanja moti uravnavanje pretoka adrenalina v možganih, kar povzroči povečano koncentracijo črevesnih bakterij. 

Če se želite postopoma naučiti zgodnejšega odhoda v posteljo, lahko vsak večer odidete spat 15 minut prej.

Dodajte probiotike v prehrano

Probiotiki so žive “dobre” bakterije in kvasovke, ki skrbijo za ravnovesje prebavnega sistema in pravilno delovanje telesa. Obstajajo živila, bogata s probiotiki. Od kultivirane zelenjave, kot sta kislo zelje ali kimči, do fermentiranih pijač, kot sta kefir in kombucha. Obstajajo tudi živila z veliko vlakninami (banane, oves in lanena semena), ki veljajo za prebiotike in hranijo dobre bakterije. “Različne vlaknine hranijo različne bakterije, zato je pomembno, da te prebiotike dobimo iz več virov in iz različnih živil,” svetuje Keri Glassman, registrirana dietetičarka in ustanoviteljica podjetja Nutritious Life.

“O dodajanju dodatka k vsakodnevni rutini lahko razmišljate kot o nekakšni zavarovalni polici, ki zagotavlja ravnovesje bakterij v vašem vsakdanu, ne glede na vse.”

Pijte več vode in čaja brez kofeina

“Naše telo potrebuje vodo za zdravje kože, odpornost in energijo, pa tudi za pospeševanje prebave,” pojasnjuje Glassman. “Čeprav potrebujemo bakterije za zdravje črevesja, potrebujemo tudi tekočino, da se vse giblje, kot je treba.” Osem kozarcev vode na dan je trdno pravilo. Lahko pa se navlažite tudi s čaji brez kofeina, kot sta ingver, ki podpira prebavo, in pomirjujoča kamilica, pravi Dr. Frissora.

Redno telovadite – še posebej takrat, ko ste napihnjeni

Po nedavni študiji, ki so jo izvedli raziskovalci v Italiji, lahko vadba poveča število koristnih mikrobnih vrst in obogati raznolikost mikroflore v črevesju. To dolgoročno izboljša splošno zdravje in preprečuje bolezni. Da ne omenjamo, da se boste zaradi nje počutili bolje iz dneva v dan: “Vadba spodbuja gibljivost ali gibanje črevesja,” pravi Renee Williams, dr. med., gastroenterologinja in docentka medicine na Medicinski fakulteti Univerze v New Yorku. “Vsakogar, ki se počuti napihnjenega, pozivam, naj za 30 minut skoči na tekalno stezo ali eliptično napravo.”

Vir slik

Ne spreglejte…

Izboljšajte zdravje svojega srca tako, da osvojite te navade

Če vam je zdravnik svetoval, da si prizadevate za znižanje krvnega tlaka ali izboljšanje zdravja srca in ožilja, morda ne veste, kje začeti. Ni se enostavno znebiti navad,… več tukaj