Kako je nastal logotip slavne blagovne znamke Porsche?

ByAna Koren

15. januarja, 2023

Ali veste kako je nastal logotip slavnega Porscheja?

Eden najbolj prepoznavnih logotipov v avtomobilski industriji je nastal leta 1952 in pripada slavnemu Porscheju. Ampak, ali veste kako je nastal ta logotip?

Porschejev grb, ki ga je močno navdihnil grb mesta Stuttgart, je bil ustvarjen nekaj let po tem, ko so izdelali prvi Porsche 356. V sredini prikazuje vzpenjajočega se konja in je uokvirjen z obrisi zlatega ščita. Ime mesta je postavljeno zgoraj, obkroženo z nacionalnimi barvami  (rdeča in črna) in stiliziranimi rogovi. Slednji izhajajo iz grba Württemberga-Hohenzollerna. Napis Porsche deluje kot zaščitna streha.

Čeprav Porsche 356 deluje že od leta 1948, je ideja za logotip prišla nekaj let kasneje, sredi leta 1951. Takrat je lastnik avtomobilov Porsche Ottomar Domnick razpisal oblikovalski natečaj z glavno nagrado 1000 nemških mark. Nagrade ni dobil nihče, ideja se je do konca razvila čez lužo in sicer, v New Yorku. 

Tam Max Hoffmann, doma iz Avstrije, lastnik podjetja za uvoz evropskih avtomobilov, začne uvažati model 356. S tem avtomobilom je osvojil nagrado za najzanimivejši avto na Concours d’Élégance. Toda estet Hoffman vidi, da nekaj manjka. Na večerji s Ferryjem Porschejem poudari, da Porsche potrebuje grb. Prepoznaven logotip za močnejšo identiteto. 

Porsche sprejme idejo. Porschejev oblikovalec Franz Xaver Reimspieß je zadolžen za oblikovanje emblema podjetja, ki bo ustrezno simboliziral njegov izvor in kakovost in dinamičnost njegovih izdelkov. Grb je bil predstavljen leta 1952. Od takrat doživel pet izdaj, vendar se bistveno ni spremenil. 

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Porsche 911 Carrera T, brez nepotrebnih okraskov

Porsche predstavlja novega športnika, tokrat v nenavadni kombinaciji, imenuje se Carrera T!

Nova kombinacija vključuje vstopno različico 911 in številne dodatke in modifikacije, ki omogočajo hitrejše med vožnjo. Carrera T zagotavljaj popoln užitek tistemu za volanom. V hierarhiji je ta model za “običajno” Carrero, vendar pod nivojem S… več tukaj.