Kako je predsednik Zelenski prišel v Washington?

Kako je predsednik Zelenski prišel v Washington? Izredni ukrepi, ki so bili sprejeti za prevoz ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega iz Ukrajine v ameriško prestolnico, so znak, kako pomemben je ta odnos za obe državi.

Po tem, ko je Zelenski obiskal frontno črto v vzhodni Ukrajini, se je zanj začelo potovanje v Washington DC. Začelo se je z nočnim potovanjem z vlakom na Poljsko. Zelenski se je nato vkrcal na letalo ameriških zračnih sil. Spremljalo naj bi ga Natovo vohunsko letalo in bojno letalo F-15.

Poročila o obisku v Washingtonu so začela krožiti v začetku tega tedna, vendar so bila potrjena šele v sredo zgodaj zjutraj. Ameriški uradniki so bili takrat namreč že prepričani, da je ukrajinski voditelj varno na poti v ameriško prestolnico.

O obisku so razpravljali več mesecev, vendar so bile zadnje priprave opravljene hitro. Predsednika sta o obisku govorila 11. decembra, tri dni pozneje je bilo povabilo Zelenskemu dano tudi uradno. Šele, ko je bil obisk potrjen, je bilo mogoče končne načrte tudi uresničiti.

Priprave na potovanje

Da ni bila objavljena nobena uradna informacija o potovanju, varnost je v bližini predsedniških obiskov poostrena tudi v času miru, a za voditelja iz vojnega časa so tveganja še večja, torej ni nobeno presenečenje.

Zaradi grožnje ruskih izstrelkov, zaradi katerih je potovanje po zraku nad Ukrajino preveč tvegano, se zdi, da se je Zelenski z vlakom skozi Ukrajino na Poljsko, kjer so ga v sredo zgodaj opazili na železniški postaji v obmejnem mestu Przemysl potoval na skrivaj.

Slike s poljske televizije so pokazale spremstvo, vključno z Zelenskim, ki je fotografiran na peronu z modro-rumenim ukrajinskim vlakom v ozadju. Skupina se je nato posedla v kolono čakajočih avtomobilov, vključno s črnimi Chevrolet Suburbans, najljubšim modelom ameriške vlade.

Številni zahodni voditelji in uradniki so z vlakom potovali v Kijev, da bi obiskali Zelenskega. Vendar je bil to prvi obisk Zelenskega v tujini od začetka vojne v Rusiji.

Kmalu zatem so podatki o letu pokazali, da boeing C-40B ameriških zračnih sil, za katerega se domneva, da je prevažal Zelenskega, vzleta z letališča Rzeszow kakih 80 km (50 milj) proti zahodu.

Letalo je letelo proti severozahodu proti Združenemu kraljestvu. Preden je vstopilo v zračni prostor nad Severnim morjem, je Natovo vohunsko letalo pregledalo območje. Znano je namreč, da nad morjem patruljirajo ruske podmornice.

Ameriško bojno letalo F-15, ki je vzletelo iz oporišča v Angliji, je del leta spremljalo let Zelenskega.

Na cilju

Okoli poldneva je Zelenski pristal v Washingtonu. Ob prihodu je ukrajinski predsednik dobil zaščito tajne službe (tako velja za vse gostujoče voditelje držav), a je status Zelenskega kot voditelja države v vojni z Rusijo pomenil, da morajo biti varnostni uradniki še posebej previdni.

“Zavedamo se, da ima Rusija v tej državi premoženje in ​​da bi lahko poskusila kaj narediti,” je za ABC News povedal eden od visokih uradnikov. “Vemo, kaj je na kocki.”

Kljub pomislekom je bilo videti, da je obisk potekal gladko. Zelenski se je na poti domov na kratko ustavil na Poljskem. Srečal se je s kolegom Andrzejem Dudo. Zdaj pa je že za svojo mizo v Kijevu.

Na Telegramu je namreč objavil video: “Delamo za zmago,” je dejal.

Biden: Putinu ne bo uspelo

Predsednik ZDA Joe Biden je na novinarski konferenci dejal: “Putin čedalje pogosteje napada civilne cilje. Spodletelo mu bo. Spodletelo mu je že prej in zelo pomembno je, da on in vsi drugi vidijo, da sva s predsednikom Zelenskim enotna.”

“Ukrajino bomo podpirali, dokler bo Ukrajina obstajala,” je ob koncu konference dejal Biden… več tukaj.

Foto: Zajem zaslona

By A.K.

One thought on “Kako je predsednik Zelenski prišel v Washington?”

Komentar: