Kako lahko hrana pomaga znižati holesterol – Nasveti kardiologa

Visok holesterol je eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za bolezni srca in ožilja. Vendar pa lahko preproste spremembe v prehrani igrajo ključno vlogo pri zniževanju ravni holesterola. Kardiolog David Sagbir je delil nekaj koristnih nasvetov, kako se lotiti te težave.

Sadje in zelenjava so torej ključna sestavina v prehrani za nadzorovanje visokega holesterola. Ta hrana ne vsebuje holesterola in vsebujejo le malo maščob, kar jih postavlja na vrh seznama priporočenih živil. Poleg splošnega priporočila za povečanje vnosa sadja in zelenjave pa je dr. Sagbir izpostavil tudi nekaj specifičnih živil, ki so še posebej koristna za znižanje holesterola.

Med njimi izstopajo listnata zelena zelenjava, kot so špinača, ohrovt in rukola. Ta živila vsebujejo lutein in druge karotenoide, ki so znani po svoji sposobnosti zmanjšanja tveganja za bolezni srca ter znižanja ravni holesterola v krvi.

Avokado je še ena izjemno koristna sestavina v boju proti visokemu holesterolu. Gre za edino sadje, ki vsebuje enkrat nenasičene maščobe, ki dokazano zmanjšujejo raven LDL holesterola v krvi. Tako lahko uživanje avokada pomaga zmanjšati tveganje za bolezni srca in možgansko kap.

Citrusi, kot so pomaranče, so še ena odlična izbira za uravnavanje holesterola. Poleg sladkega okusa vsebujejo tudi pektin, vrsto topne vlaknine, ki spodbuja telo k zniževanju ravni holesterola LDL. Redno uživanje citrusov lahko pomaga ohranjati holesterol pod nadzorom.

Vse te prehranske nasvete je vredno upoštevati, če se želite boriti proti visokemu holesterolu in ohraniti zdravo srce. Dr. Sagbir poudarja, da preproste spremembe v prehrani, kot je večji vnos sadja, zelenjave, avokada in citrusov, lahko imajo pozitiven vpliv na vaše zdravje srca in celotno dobro počutje. Ne pozabite, da je vedno priporočljivo posvetovati se s svojim zdravnikom, preden naredite večje spremembe v svoji prehrani, da se prepričate, da so primerne za vaše individualne potrebe.

vir; Foto: Freepik; Portal24