Kako lajšati bolečine v spodnjem delu hrbta pri starejših?

ByA.K.

14. januarja, 2024 , ,
Foto: Freepik

Kako lajšati bolečine v spodnjem delu hrbta pri starejših?

Bolečina v spodnjem delu hrbta je pogosta težava, ki prizadene mnoge starejše odrasle. Čeprav bolečine v hrbtu niso redkost med staranjem, ni razloga, da bi se morali s tem sprijazniti. Večino primerov bolečine v spodnjem delu hrbta pri starejših povzroča obraba hrbtenice in hrustanca, ki se s staranjem poslabša.

Drugi vzroki so lahko tudi:

 • Degenerativna bolezen medvretenčnega diska: S starostjo se medvretenčni diski lahko poslabšajo, kar povzroča bolečino in morebitno draženje živcev.
 • Spinalna stenoza: Oženje hrbteničnega kanala lahko povzroči pritisk na hrbtenjačo in živce.
 • Osteoartritis: Vnetje in obraba hrustanca v hrbtenici povzročata bolečino, togost in zmanjšano gibljivost.
 • Zlomi vretenc: Osteoporoza in druge bolezni lahko povzročijo nenadne bolečine v hrbtu zaradi zlomov vretenc.
 • Spondilolisteza: Pri tej težavi pride do premika enega vretenca preko drugega, kar lahko povzroči bolečino in pritisk na živce.
 • Nateg ali zvin mišic: Staranje mišic povečuje tveganje za poškodbe ob nenadnih gibih ali dvigovanju težkih predmetov.
 • Težave z ledvicami: Kamni ali okužbe v ledvicah lahko povzročijo bolečino v spodnjem delu hrbta.
 • Težave z držo: Kronična slaba drža, ki je pogosto povezana z boleznimi, kot je osteoporoza, lahko povzroči bolečine v hrbtu.

Lajšanje bolečin v hrbtu pri starejših odraslih

Sreča v nesreči je, da obstaja več možnosti za lajšanje bolečin v spodnjem delu hrbta pri starejših, mnoge od njih so nekirurške in celo nemedicinske ter lahko izboljšajo kakovost življenja. Nekatere od teh možnosti vključujejo:

 1. Hladno zdravljenje: Na začetku bolečine lahko pomaga ledeni obkladek za pomiritev vnetja in sprostitev mišic. Priporočeno je izmenično dvajset minut ledenega obkladka in dvajset minut brez njega.
 2. Toplota: Po nekaj dneh, ko je vnetje in krči pod nadzorom, lahko toplota pomaga sprostiti mišice in izboljšati pretok krvi. Topli kopeli ali grelna blazina sta odlična načina za uporabo toplote, vendar bodite previdni, da ne prekomerno izpostavljate telesa toploti.
 3. Nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID): Zdravila, kot sta ibuprofen ali aspirin, lahko pomagajo zmanjšati vnetje, vendar jih ne smemo uporabljati dolgoročno.
 4. Joga: Joga je odlična možnost za vzdrževanje zdravja hrbtenice, saj ohranja telo prožno in gibljivo ter krepi mišice okoli hrbtenice. Redno raztezanje in ohranjanje dobre drže sta koristna za lajšanje bolečin v hrbtu.
 5. Akupunktura: Izkušen akupunkturist lahko pomaga pri zdravljenju bolečin v hrbtu pri starejših z vstavljanjem tankih igel v določene točke telesa in manipulacijo z njimi za pospešitev celjenja… več na Senior24.

Foto: Freepik; Portal24