Kako letos poleti biti bolj elegantna?

Pred nami je poletje. Prihaja nova sezona, ki zahteva spremembo garderobe. Ob vsaki takšni spremembi imamo priložnost oceniti, kaj res potrebujemo v svoji garderobi in česa ne. 

Vsako sezono se namreč srečamo s kopičenjem starih oblačil, včasih tudi s paničnim nakupovanjem kosov, ki jih ne bomo oblekli več kot enkrat. Glede garderobe smo se verjetno že prav vsi srečali s sprejemanjem manj razumnih odločitvev. Ni pa nujno, da je vedno tako.

V nadaljevanju se nahaja 10 rešitev za našo garderobo, ki jih je dobro sprejeti čim prej. Tako bomo naredili prostor, prihranili denar in izgledali bolje, kot kadarkoli prej.

1. Ne kupujmo oblačil samo priložnostno

Poroka, rojstnodnevna zabava, petkovo večerno srečanje s prijatelji ipd.. Pogosto, ko se odpravimo v novo okolje, čutimo kot da potrebujemo nekaj posebnega, novega.

Žal tak kos garderobe, ne glede na to kako všeč nam je, kasneje le redko oblečemo več kot enkrat. 

Namesto da za določene dogodke kupujemo nekaj posebnega, poskusimo v svoji omari obdržati nekaj elegantnih kosov, ki so bolj vsestranski. Če se odločimo za nekaj preprostega in klasičnega, ne pa oblačila po zadnji modi, bomo tak kos garderobe lahko nosili večkrat. S premišljenim dodajanjem nakita pa naš videz tudi nikoli ne bo enak. 

2. Ne kupujmo samo zato, ker je znižano 

Veliki popusti nas prepričajo z lahkoto. Popuste bi morali bolje izkoristiti, zlasti ko gre za kose priznanih modnih oblikovalcev. Vendar tudi takrat le, če nam kos res pride prav. Nikoli ne kupujmo nečesa samo zato, ker je ugodno, ne glede na to kako poceni je. Če tega nikoli ne bomo nosili, je to popolna izguba denarja.

3. Ko nekaj kupimo, se znebimo nečesa drugega

Odličen način, da ohranimo svojo garderobo v razumnih okvirjih je, da sprejmemo politiko “en ven, en notri”. Vsakič, ko dodamo nekaj novega, vzemimo star kos ven in ga npr. prodajmo ali podarimo v dobrodelne namene. Ne samo, da nam bo to preprečilo kopičenje oblačil, temveč bomo pri nakupovanju morali biti samozavestnejši pri tem kaj kupujemo. Tako ne bomo nikoli kupili nečesa, razen če nam je neizmerno všeč, saj se zavedamo, da bomo morali izgubiti nekaj drugega, prav tako posebnega iz svoje garderobe.

Menjava oblačil je odličen način za privlačno garderobo, ne da bi porabili dodaten denar ali naredili dodatno škodo okolju.

4. Zamenjajmo oblačila s svojimi prijatelji

Eden od boljših načinov, kako ohraniti svežino garderobe, je menjava oblačil s prijatelji. Uporabimo način “en ven, en notri” tako, da se znebimo nečesa, česar nismo nosili več mesecev. Zamenjajmo ga za kos, ki se ga je vaš prijatelj naveličal nositi, nam pa je bil zmeraj všeč. Menjava oblačil je odličen način za privlačno garderobo, ne da bi porabili dodaten denar ali naredili dodatno škodo okolju.

5. Ne kupujmo pretirano 

Pogosto se počutimo kot da sovražimo vse v svoji garderobi in da nimamo kaj obleči. Ko se to zgodi, se odpravimo po nakupih in porabimo veliko denarja za izdelke, ki so trenutno moderni. Ti na koncu ostanejo v naših garderobah za vedno, a jih nikoli ne oblečemo. Ne dovolimo, da pride do te točke. Namesto tega bodimo vse leto pozorni na kose oblačil, ki so nam všeč. Zapišimo si  stvari, ki nam manjkajo. Pomislimo na to kot na stalen in razvijajoč se proces, namesto da se vsakih nekaj mesecev počutimo kot na začetku. Dovolimo si kupiti en lep kos oblačila vsak mesec, namesto velike količine dvakrat letno. Tako bodo naše odločitve veliko bolj premišljene in posledično bo naša garderoba veliko bolj elegantna. 

6. Odkrivajmo nove blagovne znamke

Eden od razlogov, da se obstanemo v rutini je tudi, da se navežemo na določene trgovine, kjer se počutimo udobno. Dobro je, če imamo svoj nabor trgovin, ki jim zaupamo in ki jih dobro poznamo. Vendar je na trgu vedno veliko novih, neverjetnih blagovnih znamk, ki čakajo, da jih odkrijemo. Od vrhunskih dizajnerskih blagovnih znamk do cenovno dostopnejših. Raziskujmo celo leto, na koncu bomo zagotovo dobili nekaj resnično posebnih oblačil, prav posebej za nas.

7. Ustvarimo svoj značilen stil 

Ena od napačnih predstav o tem, da smo elegantni je, da nikoli ne bi smeli kupiti nečesa podobnega, kar že imamo. Seveda nihče ne želi imeti celotne garderobe, sestavljene samo iz 15 modrih puloverjev in 10 enakih parov črnih ozkih kavbojk. Vendar se ne bojmo izkoristiti znanja o tem kaj nam ustreza. Vse najbolj elegantne ženske na svetu imajo svoj značilen videz. Ohranjajo preprostost, vedo v čem so dobro videti in se te formule držijo pri izbiri novih oblačil.

8. Poznajmo svojo garderobo

Sliši se očitno, vendar je enostavno pozabiti, kaj je v naših garderobah. Mnogi imamo skrite odlične kose oblačil, ki že leta niso ugledali svetlobe. Torej, preden se odločimo za nakup nečesa novega, se prepričajmo, da imamo zelo jasno predstavo o tem, kaj je že v naši garderobi. Če si redno vzamemo čas za čiščenje in preurejanje, bomo vedeli kaj imamo. To nam bo preprečilo, da bi pomotoma kupili stvari, ki jih ne potrebujemo.

9. Vlagajmo v tisto, kar že imamo

Mnogi od nas kose oblačil vržemo stran, takoj ko so poškodovani. A samo zato, ker je nekaj malo obrabljeno, še ne pomeni, da je treba to tudi zavreči. Vlgajmo v kose, ki jih že imamo v svoji garderobi tako, da vemo, kje so v naši okolici popravljalnice oblačil. Od odlične šivilje do podjetij za restavriranje čevljev in torbic. Popravila so pogosto cenejša kot nakupi novih oblačil.

Kupimo tisto, kar potrebujemo tj. tisto, zaradi česar se počutimo res dobro!

10. Ne podcenjujmo brezčasnosti garderobe

Če želimo biti resnično elegantni, ni potreben velik proračun ali tri garderobne omare, polne dizajnerskih oblačil. Ne potrebujemo veliko, da bi izgledali dobro. Kar potrebujemo, je sprejemanje dobrih in razumnih odločitev. Kupimo tisto, kar potrebujemo tj. tisto, zaradi česar se počutimo res dobro. Predvsem pa pazimo na svoja oblačila. 

Komentar: