Quiche Lorraine, klasično in dobro (video)

ByAna Koren

15. maja, 2023

Quiche Lorraine, klasično in dobro

Pravi quiche (izgovorimo: kiš) je bogat, sladek in razkošen, ne nekakšna gosta, pečena omleta. Quiche je francoska jed, sestavljena iz krhkega testa, polnjenega s slanim jajčnim nadevom, koščki sira, mesa, morskih sadežev ali zelenjave. Najbolj znana različica je Quiche Lorraine s slanino. Jed lahko postrežemo vročo, toplo ali hladno za pripravo pa je presenetljivo enostavna. 

Kaj potrebujete:

Krhko testo

  • 175 g navadne moke
  • 100 g hladnega masla, narezanega na koščke
  • 1 rumenjak

Za nadev

  • 200 g hamburške slanine
  • 50 g gruyerja
  • 200 ml kisle smetane
  • 200 ml polnomastne smetane
  • 3 jajca, dobro stepena
  • ščepec mletega muškatnega oreščka

Postopek

175 g navadne moke, 100 g hladnega masla, narezanega na koščke, 1 rumenjak in 4 žlice hladne vode, zgnetite v testo.

Testo naj počiva vsaj pol ure, potem ga zvrnite na rahlo pomokano površino in na tanko razvaljajte.

Uporabite okrogel pekač velikosti 23 x 2,5 cm z dnom, ki se odstrani in nagubanim robom. Razvaljano testo namestite v pekač.

Obrežite robove testa (obrezke prihranite). Testo naj bo malo nad pekačem (če se skrči, ne sme pasti pod nivo pekača). Vtisnite testo v žlebove, dno rahlo prebodite z vilicami. Tako pripravljeno testo dajte v hladilnik za 10 minut.

Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija.

Na testo dajte folijo s svetlečo stranjo navzdol, nadevajte s suhim fižolom in pecite 15 minut.

Odstranite folijo in fižol ter pecite še 4-5 minut, dokler pecivo ni bledo zlate barve. Če opazite majhne luknje ali razpoke, jih zakrpajte z obrobami peciva. 

Medtem, ko se testo peče, pripravite nadev. Segrejte manjšo ponev, vanjo stresite 200 g slanine in pražite, da se začne barvati, vendar ne do hrustljavosti. 

Tri četrtine gruyèra narežite na majhne kocke, preostanek pa naribajte. Po dnu pol-pečenega testa raztresite na kocke narezan gruyère in popečeno slanino

Z žlico stepite 200 ml kisle smetana, počasi dodajte 200 ml polnomastne smetane, vmešajte 3 dobro stepena jajca. Začinite s soljo (ne potrebujete veliko) in ščepcem mletega muškatnega oreščka. Tri četrtine nadeva vlijte v pekač.

Rešetko pečice izvlecite do polovice in nanjo položite pekač. Ko je pekač na rešetki, dolijte preostanek nadeva. Tako je pekač napolnjen čisto do vrha. Po vrhu potresite nariban sir. Rešetko previdno potisnite nazaj v pečico.

Temperaturo pečice znižajte na 190 stopinj C in pecite približno 25 minut oziroma dokler zlato ne porjavijo. Sredina ne sme biti preveč čvrsta.

Ko je pečen pustite quiche počivati vsaj 4-5 minut. Nato ga previdno odstranite iz pekača. Postrezite sveže pečenega, dober je tudi hladen.

Dober tek!

Foto: Wikipedia vir

Ne spreglejte…

Zeleni quiche, zapleten a tako zelo okusen

Vsi ljubitelji quicheja, ki se želite preizkusiti v malo bolj zapletenem a prefinjenem receptu potem je to recept za vas. Za pripravi jedi boste potrebovali skoraj dve uri. Iz navedenih količin sestavin boste napolnili šest lačnih ust… več tukaj.