Kako nastaviti brezplačen starševski nadzor v sistemu Windows 11?

ByB.O.

30. januarja, 2024 , , ,
Foto: Freepik

Kako nastaviti brezplačen starševski nadzor v sistemu Windows 11?

Številni starši želijo spremljati računalniške dejavnosti svojih otrok, zlasti ko so ti na spletu. To je preprosto, če je računalnik v skupnem prostoru, kaj pa, če morate otrokov čas pred zaslonom nadzorovati na daljavo?

Številna podjetja za to ponujajo plačljive programske rešitve, če pa uporabljate računalnik z operacijskim sistemom Windows 11, lahko do vgrajenega starševskega nadzora dostopate brezplačno. Microsoftove aplikacije za družinsko varnost namreč ponujajo tudi starševski nadzor. V trgovinah Apple in Google Play so brezplačne. Razširite jih lahko na otrokov pametni telefon. Čeprav to niso najboljše aplikacije za starševski nadzor, ki so na voljo, so dostojne in, kar je pomembno, brezplačne za uporabo.

Funkcije starševskega nadzora so vključene v družinsko aplikacijo sistema Windows 11, ki je del Microsoftovega paketa družinskih funkcij. Ko jo spoznate, je uporabniku prijazna, vendar jo zlahka spregledate, če ne veste, kje jo najti.

V tem kratkem vodniku je zato pojasnjeno, kako nastaviti starševski nadzor v računalniku z operacijskim sistemom Windows 11, da boste lahko mirno živeli.

Kako nastaviti starševski nadzor v operacijskem sistemu Windows 11

Preden začnemo, upoštevajte, da operacijski sistem Windows 11 za starševski nadzor zahteva Microsoftove račune. Potreben je vsaj e-poštni naslov. Vsi udeleženci ga morajo imeti.

V tem vodniku vam bomo pokazali, kako nastaviti ta nadzor z minimalnim naporom ali stroški. Za optimalno delovanje zagotovite, da imajo vsi uporabniki računalnika Microsoftove račune in da so del družinske naročnine Microsoft 365.

1. Za zagon aplikacije Družina v operacijskem sistemu Windows 11 sledite naslednjim korakom:

  • Kliknite gumb Start.
  • V iskalno vrstico začnite tipkati “Family” (Družina).
  • Kliknite aplikacijo Družina, ko se prikaže v rezultatih iskanja. Če aplikacije Družina nimate nameščene, jo lahko brezplačno prenesete iz trgovine Microsoft Store.

2. Dodajanje oseb v skupino Družina:

  • Odprite aplikacijo Družina, v kateri boste sprva videli samo svoj račun, če še niste nikogar dodali.
  • Kliknite gumb “Dodaj družinskega člana”, ki se nahaja v zgornjem desnem kotu aplikacije, da začnete dodajati družinske člane.

3. Dodajanje posameznikov z uporabo telefonskih številk ali e-poštnih sporočil:

  • Če kliknete “Dodaj družinskega člana”, boste morali vnesti telefonsko številko ali e-pošto osebe, ki jo želite dodati.
  • Če oseba nima telefonske številke ali e-pošte, lahko zanjo ustvarite nov Microsoftov račun prek zagotovljene povezave “Ustvari račun” na spletnem mestu.

4. Dodelitev vlog:

  • Ko nekoga dodate v skupino Microsoft Family, ga določite kot člana ali organizatorja.
  • Organizatorji, ki so običajno starši ali zaupanja vredni odrasli, imajo pooblastila za urejanje vseh družinskih in varnostnih nastavitev.

Otroke je priporočljivo dodeliti kot Člane, da lahko upravljajo svoje nastavitve z omejitvami, ki so primerne njihovi starosti. Kot Član lahko spremljate njihov čas predvajanja na zaslonu, dejavnosti in lokacijo. Zahtevajo lahko tudi dodaten čas predvajanja na zaslonu ali nakup aplikacij prek trgovine Microsoft Store.

5. Čakanje, da člani sprejmejo povabila (ali pa to storite namesto njih):

Ko dodate člana, mu bo Microsoft poslal potrditveno sporočilo prek njegovega navedenega načina stika. Po potrebi se lahko vpišete tudi v njihov Microsoftov račun in sprejmete vabilo v njihovem imenu. To lahko olajšate s klikom na gumb “Sprejmi povabilo namesto njih” v aplikaciji Družina.

6. Prilagajanje starševskega nadzora:

Ko ste v skupino dodali vse družinske člane, lahko starševski nadzor prilagodite svojim željam. Pojdite do starševskega nadzora pod zavihkom “Vaše funkcije” v aplikaciji Družina. Kliknite vsako ploščico nadzora, da dostopate do možnosti konfiguracije in si ogledate Microsoftove vodnike za optimizacijo funkcij družine.

Z upoštevanjem teh korakov lahko učinkovito uporabljate nabor starševskih kontrol sistema Windows 11, ki vam omogoča celovit nadzor nad dejavnostmi družinskih članov, hkrati pa od njih zahteva, da imajo Microsoftove račune.

Vir; Foto: Pexels; Portal24