Kako obvladati pojav potepuških mačk na dvorišču?

ByI.M.

4. januarja, 2024 ,

Kako obvladati pojav potepuških mačk na dvorišču?

Opažate obisk potepuških mačk na svojem dvorišču? Čeprav niso strašljive ali nevarne kot kače, ne pikajo kot komarji in niso grde kot podgane, so še vedno živali, ki lahko motijo vaš zunanji prostor. Poleg tega lahko vplivajo na vaše hišne ljubljenčke in povzročijo vedenjske težave. Strokovnjaki za živali in dom so delili svoje misli in nasvete o tem, kaj privlači potepuške mačke in kako ukrepati.

1. Hrana

Hrana je ključni faktor, ki privablja potepuške mačke. To lahko vključuje ostanke hrane v skledah hišnih ljubljenčkov, smetnjake, žare in ostanke piknika. Mačke imajo odličen spomin in se zlahka spomnijo, kje so našle okusne obroke.

2. Plen

Mačke ne privlači le človeška hrana, ampak tudi druge živali, še posebej ptice. Če hranite ptice in imate ptičje hišice, bodite pripravljeni, da bodo prišle mačke zaradi možnosti plena. Tudi miši in drugi glodalci lahko privabijo mačke.

3. Voda

Seveda je voda enako pomembna kot hrana za mačke. Ptičja kopel, vodnjak ali celo pipa, ki kaplja jih lahko privabijo na vaše dvorišče. Drugi viri so posode za vodo vašega ljubljenčka ali kakršna koli stoječa voda, ki se nabira na terasi ali zunanjih igračah.

4. Določene rastline

Čeprav je malo verjetno, da na vašem dvorišču raste mačja meta, pa tudi druge rastline privabljajo mačke. To so pšenična trava, rožmarin, baldrijan in kamilica. Tudi vaš zelenjavni vrt bi lahko pritegnil, saj mačke običajno privlačijo rastline, ki vsebujejo veliko vitaminov in mineralov. Peteršilj je priljubljen, saj zagotavlja vitamine A, B, C ter beta karoten, kalij in druge minerale, medtem ko vršički korenja vsebujejo vitamin A in beta karoten, špinača pa vsebuje veliko kalcija ter vitaminov C in A.

5. Skrivališča in toplota

Če ste kdaj živeli z mačko v zaprtih prostorih, veste, da vedno išče prijeten prostor, kjer se lahko zlekne, pa naj bo to kartonska škatla ali vaša omara. Tudi mačke na prostem uživajo v skrivališčih, ki služijo dodatnemu namenu zagotavljanja toplote, ko temperature padejo. Mačke naravno privlačijo kraji, kjer lahko najdejo zavetje in toplino. To vključuje pod krovom, v lopah ali drugih udobnih kotičkih na vašem dvorišču. Lahko jih pritegnejo tudi viri toplote, kot so avtomobilski motorji, zlasti v hladnejšem vremenu. Grmovje, gosto nasadi ali odprti hlevi in drugi prostori so lahko skrivališče mačk, ki iščejo začasno zatočišče.

6. Druge mačke

Če imate lastne mačje hišne ljubljenčke, lahko na vaše dvorišče pritegnejo potepuhe. Privlačijo jih vonjave, ki jih pustijo druge mačke. Morda iščeta partnerja za parjenje. Mačke, zlasti samce, privlači hormonski vonj njihovih zaupanja vrednih partnerjev. Razen če doma nimate sterilizirane živali, boste morda na svojem dvorišču pogosto našli sosedove mačke.

Kaj storiti, če najdete potepuško mačko na svojem dvorišču?

Če najdete potepuško mačko, ki je videti bolna, poškodovana ali podhranjena, ji zagotovite hrano in vodo. Če ima identifikacijsko oznako, poiščite lastnika. Če ne, jo odpeljite k veterinarju, da preverijo prisotnost mikročipa. Če je mačka divja, se je treba izogibati nepotrebnemu dotikanju.

S temi nasveti lahko bolje razumete, zakaj potepuške mačke pridejo na vaše dvorišče in kako ukrepati, če se srečate s to situacijo. Pomoč strokovnjakov za živali in lokalnih reševalnih služb je ključna pri zagotavljanju dobrobiti teh živali.

vir Foto: Pexels Portal24