Kako obvladati vidike sarkazma v komunikaciji?

Foto: Freepik

Kako obvladati vidike sarkazma v komunikaciji?

Sarkazem, ki se pogosto pojavlja v različnih odnosih, tudi s šefi, sodelavci, prijatelji ali starši, je pogosta, a zapletena oblika komunikacije. Običajno ga razumemo kot obliko draženja ali humorja, vendar lahko v ozadju nosi tudi prezir.

Razumevanje sarkazma

Sarkazem je opredeljen kot uporaba ironije za zasmehovanje ali izražanje zaničevanja. Izraz izvira iz grške besede “sarkázein”, ki pomeni “trgati meso” ali “grenko govoriti”. Pogosti primeri vključujejo stavek “Ta madež gorčice res lepo dopolnjuje tvoje lase”, čeprav to ni res. Ali pa npr. sarkastično hvaljenje groznega vremena.

Študije kažejo, da je sarkazem pogosto le krinka za podlost. Ugotovljeno je bilo, da govorec običajno podcenjuje vpliv sarkastičnih pripomb, prejemnik pa ga občuti globlje.

Razlogi za sarkazem

Za uporabo sarkazma obstaja več motivov:

  1. Nevarnost: Sarkazem je lahko zaščita za tiste, ki jim je neprijetno neposredno komunicirati, kar pogosto izhaja iz strahu pred zavrnitvijo. Služi kot zaščitni sloj za pristna čustva in potrebe. Mati lahko na primer sarkastično komentira sinov neobrit videz, da bi se izognila neposrednemu pozivu, naj se obrije.
  2. Latentna jeza: Je tudi orodje za izražanje prikrite jeze ali prevlade na pasivno-agresiven način. To posamezniku omogoča, da izrazi frustracijo brez tveganja odprtega konflikta. Primer je žena, ki sarkastično komentira čistočo hiše, ko njen mož pozabi odnesti smeti.
  3. Socialna nerodnost: Osebe, ki niso prepričane, kako se vključiti v družbeno okolje, lahko uporabljajo sarkazem kot način, da se zdijo igrive ali se povežejo, čeprav se to pogosto obrne v nasprotno smer, saj so razumljene kot nadležne ali zlonamerne.
  4. Želja po superiornosti: V tekmovalnih ali intelektualnih okoljih se lahko sarkazem uporabi za izkazovanje bistroumnosti ali inteligence, čeprav s tem tvegamo, da se bomo odtujili od drugih.
  5. Zmanjševanje ranljivosti: Sarkazem lahko deluje kot obrambni mehanizem v čustveno nabitih situacijah, saj posameznikom omogoča, da se oddaljijo od ranljivosti.

Nekdo lahko na primer sarkastično omalovažuje svoja čustva ob razhodu, da ne bi pokazal pravih čustev.

Vpliv sarkazma… več na Govorica telesa.

Portal24; Foto: Freepik