Kako oceniti garderobo: zavreči, podariti ali obdržati?

ByI.M.

25. decembra, 2023 ,

Kako oceniti garderobo: Zavreči, podariti ali obdržati?

Se sprašujete, kako si urediti garderobo? Je vaša omara postala labirint, v katerem težko najdete svoje najljubše kose? Če je odgovor pritrdilen, je morda čas za osvežitev in oceno vaše garderobe. Vendar pa se ni vedno enostavno odločiti, kaj zavreči, kaj podariti in kaj obdržati. Sledite tem smernicam pri naslednjem čiščenju omare, da boste lažje sprejeli odločitve.

Predmeti z luknjami

Nič ni tako neprijetnega kot odkrivanje lukenj v oblačilu. Bodisi da gre za posledico nagajivega molja ali nenadne poškodbe, luknje pogosto povzročijo, da oblačilo ni več uporabno. Če je oblačilo prepleteno z luknjami, je najbolje, da ga enostavno zavržete. Veliko organizacij za donacije oblačil ne sprejme poškodovanih kosov, vendar obstajajo tudi organizacije za recikliranje tekstila, ki sprejemajo ponošena oblačila in jih preoblikujejo v nove izdelke.

Raztrgana oblačila

Pravilo za raztrgana oblačila je podobno kot pri luknjah. Če raztrganine niso popravljive ali niso vredne popravila, je bolje, da se jih znebite. Izjema so lahko kakovostni kosi, ki jih lahko krojač še vedno reši. Če pa se raztrganina nahaja na šivu in je popravljiva, razmislite o obisku šivilije.

Oblačila, ki so prevelika

Oblačila, ki so vam postala prevelika, zaradi sprememb v postavi, naj najdejo novo domovanje. Če so prevelika za eno ali dve velikosti, jih podarite. Ohranjanje prevelikih oblačil, ki vam niso več všeč ali vam ne ustrezajo, zavzema nepotreben prostor.

Oblačila, ki so premajhna

Če oblačila ne ustrezajo več, ker so postala premajhna, jih je najbolje podariti. Namesto da bi jih hranili v omari, dajte drugim priložnost za uporabo, uživanje v njih in da si popestrijo svojo garderobo.

Stari čevlji

Zelo obrabljeni čevlji so ne samo neudobni, ampak tudi ne podpirajo stopala, kar lahko privede do bolečin. Če so čevlji še v dobrem stanju, razen obrabljenih pet ali podplatov, razmislite o obisku čevljarja. Vendar, če so res že prestari, jih je najbolje zamenjati. Ohranjanje neudobnih čevljev ni le škodljivo za vaše noge, ampak tudi zapravljanje prostora v omari.

Predmeti, ki jih redko nosite

Oblačila, ki jih redko nosite, a so kljub temu praktična ali imajo čustveno vrednost, obdržite. Za tista, ki so v omari le zaradi redkih priložnosti, pa lahko razmislite o tem, ali jih res potrebujete. Če so nepotrebno bremen, jih raje podarite.

Svečana oblačila

Če redko obiskujete formalne dogodke, je verjetno, da ne potrebujete več kot eno ali dve svečani obleki. Prekomerno število formalnih oblačil, na katerih se le nabira prah, je lahko prostorski zdrs v omari za garderobo. Podarite jih tistim, ki bi jih lahko bolje izkoristili.

Oblačila, ki niso več v vašem stilu

Moda se nenehno spreminja, kar lahko vpliva na vaš osebni slog. Razmislite, da oblačila, ki niso več v skladu s trenutnimi modnimi trendi ali vašim osebnim okusom, podarite. Čeprav se moda včasih vrne, ni smiselno zadrževati vsega. Ohranite le tiste kose, ki imajo brezčasen videz ali čustveno vrednost.

Čiščenje garderobe ni le koristen korak pri urejanju doma, ampak tudi priložnost za osvežitev osebnega stila in podarjanje tistega, kar nekdo drug lahko bolje izkoristi. S temi smernicami boste omogočili, da vaša omara diha, hkrati pa boste ohranjali le tiste kose, ki imajo resnično vrednost za vas.

vir ; Foto: Pexels ; Portal24