Ko se spet prižgejo kamini, peči in štedilniki na drva, se začne sezona, v kateri dimniki delujejo s polno močjo. A prav takrat se pokaže, kako pomembno je, da je dimnik čist in brez oblog. Redno čiščenje dimnika ni le vprašanje učinkovitosti ogrevanja, temveč predvsem vprašanje varnosti. Zamašen dimnik lahko pomeni povečano nevarnost dimniškega požara ali zastrupitve z ogljikovim monoksidom, zato to opravilo nikakor ni nekaj, kar bi smeli odlagati.
Med gorenjem drv ali peletov nastajajo saje in katranske obloge, ki se nalagajo na notranje stene dimnika. Če je gorenje nepopolno – denimo zaradi vlažnih drv, slabega vleka ali pomanjkanja zraka – se teh oblog nabira še več. Sčasoma se spremenijo v lepljiv sloj, ki lahko zagori že pri nekaj sto stopinjah. Dimniški požari so pogostejši, kot si mnogi mislijo, in se razvijejo hitro: v nekaj sekundah lahko temperatura v dimniku preseže 1.000 °C.
Zato ni dovolj, da dimnik “deluje” – čist mora biti od spodaj navzgor, brez saj in katrana, saj le tako omogoča nemoten pretok dimnih plinov in preprečuje povratni vlek dima v prostor.
Kako se lotiti čiščenja sami
Čeprav zakon zahteva, da dimnik redno pregleda pooblaščeni dimnikar, lahko vmesne manjše obloge odstranite tudi sami – še posebej, če kurite pogosto. Potrebovali boste ščetko na kovinski palici, ki je prilagojena širini dimniške cevi, in zaščitno masko, saj se pri delu sprošča prah in saje.
- Najprej poskrbite, da je kurišče popolnoma ohlajeno.
- Odstranite pokrov na dimniški odprtini ali očistite dimniško cev pri peči.
- Ščetko večkrat spustite po cevi in jo nežno vrtite, da odstranite obloge.
- Saje, ki padejo v spodnji del, previdno odstranite z lopatko in sesalnikom za pepel.
Če opazite debelejše obloge ali madeže katrana, to pomeni, da dimnik potrebuje temeljito strokovno čiščenje – takšnih oblog domače orodje običajno ne odstrani dovolj učinkovito.
Zakaj poklicati profesionalca
Čeprav se zdi, da lahko dimnik očistite sami, je poklic dimnikarja veliko več kot le delo s ščetko. Profesionalec s posebnimi orodji in kamerami natančno pregleda notranjost cevi, oceni stanje materiala, preveri vlek in opozori na morebitne razpoke ali poškodbe, ki jih z očesom ne bi opazili.
Poleg tega dimnikar poskrbi za uradni zapisnik, ki je pomemben tudi z vidika zavarovanja – v primeru požara zavarovalnica lahko zavrne izplačilo škode, če dimnik ni bil redno pregledan. Zakon določa, da je treba pri ogrevanju z drvmi ali peleti dimnik očistiti najmanj dvakrat letno, pri plinskih napravah pa enkrat.
Profesionalno čiščenje stane bistveno manj, kot bi stala popravila po požaru ali nova peč, zato gre za majhno investicijo z velikim učinkom.
Znaki, da dimnik potrebuje pozornost
Če med kurjenjem opazite temen dim, slab vlek, vonj po dimu v prostoru ali črno saje ob izhodu iz peči, je to jasen znak, da dimnik ni več v dobrem stanju. Prav tako bodite pozorni, če se v prostoru pojavi rumenkasto obarvana stena okoli dimniške cevi – to kaže na prekomerno segrevanje.
Čist dimnik ni le stvar estetike, ampak ključni del varnega doma. Z rednim čiščenjem boste poskrbeli za boljši vlek, manjšo porabo goriva in predvsem za mirno vest, ko boste prižgali ogenj. In čeprav se morda zdi, da je dimnikar relikt preteklosti, je v resnici vaš najboljši zaveznik v ogrevalni sezoni – tisti, ki poskrbi, da toplina ostane tam, kjer mora biti: varno v vašem domu.
Foto: Freepik
Prispevek je oblikovan s pomočjo UI.
