Kako očistiti pralni stroj in odpraviti neprijetne vonjave

Foto: Portal24 (AI)

Kako očistiti pralni stroj in odpraviti neprijetne vonjave

Tako kot katera koli druga gospodinjska naprava, tudi pralni stroj zahteva redno čiščenje in vzdrževanje, da ohrani svojo učinkovitost in prepreči razvoj neprijetnih vonjav. Če ste kdaj opazili zatohel vonj na svojih oblačilih ali znotraj bobna pralnega stroja, je čas, da ukrepate. Umazan pralni stroj je pogosto krivec za ta neprijeten pojav. Kljub svoji nalogi čiščenja, mora biti pralni stroj sam občasno očiščen, da lahko optimalno opravlja svoje delo.

Zakaj je čiščenje pralnega stroja pomembno?

Ne gre le za odpravo vonja. Ostanki detergenta, mehčalca in umazanije, ki se naberejo na podajalniku, notranjih delih in bobnu, se lahko prenesejo nazaj na oblačila, puščajo sledi in madeže. Poleg tega se na gumijastem tesnilu vrat in v dozirnikih za detergent lahko razvije plesen in plesen, še posebej, če se tam nabira voda. Temeljito čiščenje pralnega stroja vsaj enkrat na mesec je torej nujno, skupaj s preprostimi koraki po vsakem polnjenju, da ohranite napravo svežo in čisto.

Koraki za čiščenje pralnega stroja

Ne glede na to, ali imate pralni stroj s sprednjim ali zgornjim polnjenjem, bodo naslednji nasveti in koraki zagotovili, da bo vaša naprava delovala kot nova.

1. Zaženite poseben cikel čiščenja

Mnogi sodobni pralni stroji imajo prednastavljen cikel čiščenja, ki samodejno prilagodi čas, mešanje in temperaturo vode. Preprosto dodajte belilo v predvidenem razpršilniku. Če vaš model nima te funkcije, dodajte 1/2 skodelice tekočega klorovega belila v razpršilnik in zaženite običajen cikel z vročo vodo. Ta korak pomaga uničiti bakterije in plesen, vendar morda ne bo odstranil vseh ostankov detergenta.

2. Izvedite dodatno izpiranje in ožemanje

Ko se cikel čiščenja zaključi, za dodatno skrb, da so vse sledi belila in detergenta odplaknjene, zaženite dodaten cikel izpiranja in ožemanja.

3. Očistite predal za detergent

Odstranite in razstavite predale za detergent in jih temeljito sperite pod vročo vodo. Za odstranjevanje trdovratne umazanije uporabite mehko zobno ščetko. Po čiščenju jih obrišite do suhega in jih znova namestite v stroj.

4. Čiščenje gumijastega tesnila in bobna

Za uporabnike s pralnimi stroji s sprednjim polnjenjem je pomembno, da obrišete gumijasto tesnilo in ga temeljito posušite, da preprečite nastanek plesni. Prav tako obrišite morebitno vlago iz bobna in vrat.

Kako preprečiti smrdljiv pralni stroj

Poleg temeljitega mesečnega čiščenja vašega pralnega stroja, obstajajo tudi dnevni koraki, ki jih lahko storite, da vaš stroj ostane svež in brez neprijetnih vonjav. Odpiranje vrat ali dvig pokrova po vsaki uporabi omogoča kroženje zraka in pospešuje izsuševanje morebitne preostale vlage. Slednje je ključno za preprečevanje zatohlih vonjav.

Za dodatno preventivo proti neprijetnim vonjavam in ohranjanje čistoče:

Takoj vzemite ven čista oblačila: To preprečuje nastanek zatohlega vonja, saj vlažna okolja spodbujajo rast bakterij in plesni.

Odstranite ostanke dlak hišnih ljubljenčkov: Redno čiščenje pralnega stroja od dlak po pranju hišnih odej ali oblačil pomaga preprečiti njihovo kopičenje in prispeva k čistejšemu stroju.

Posušite tesnilo na vratih: Če imate stroj s sprednjim polnjenjem, je pomembno, da redno preverjate in sušite tesnilo, da preprečite nastanek plesni.

Očistite upravljalne elemente in podajalnik: Ohranjanje čistoče teh delov ne samo da preprečuje razvoj bakterij in plesni, ampak tudi zagotavlja, da vaš stroj izgleda kar najbolje.

Z izvajanjem teh preprostih korakov po vsaki uporabi boste znatno podaljšali življenjsko dobo svojega pralnega stroja. Prav tako boste zagotovili, da bodo vaša oblačila vedno oprana v čistem in higieničnem okolju.

[Vir: Good Houskeeping]; Portal24; Foto: