Kako ostati miren, ko te otrok spravlja ob pamet? 

ByAna Koren

27. marca, 2023 , ,

Kako ostati miren, ko te otrok spravlja ob pamet? 

Kako ostati miren, ko te otrok spravlja ob pamet? Izbruhi jeze, nihanje razpoloženja, nenehna zmešnjava, nešteto vprašanj… Vse to so stvari, ki marsikaterega starša motijo ​​pri otroku in lahko občasno izgubijo kompas. Vendar pa, kot pojasnjujejo psihologi, obstajajo določeni triki, ki staršem pomagajo, da ostati mirni, ko jih otrok spravlja ob pamet.

Ignorirajte nadležno vedenje

Psihologinja in terapevtka Catherine Pearlman trdi, da je najboljša taktika za slabo vedenje otroka, da ga ignoriramo. “Moja najljubša tehnika je, da ostanem mirna in ignoriram vedenje, ki je razdražljivo. Služi namreč za pritegovanju pozornosti. Lahko pa se pojavi potem, ko smo otroku prepovedali nekaj, kar je želel ali prosil od nas,” pojasnjuje Pearlman. Dodaja, da je otroku treba dati pozornosti, ne pa tudi z omenjenimi vrstami obnašanja.

Spremenite dinamiko

Ker so tudi naši otroci včasih pod stresom, lahko njihovo razdražljivo vedenje dejansko išče pomiritev. Shelley Davidow pojasnjuje, da želijo otroci ves čas vedeti, da bo vse v redu, ne glede na to, kaj se dogaja okoli njih. Odziv na to potrebo pa bo verjetno zmanjšal njihove izpade jeze.

Davidow predlaga, da si vzamemo vsaj 20 minut časa za družabno igro, z otrokom rišemo ali izvajamo katero koli drugo aktivnost, ki nas popelje iz dinamike ustvarjanja stresa.

Komunicirajte iskreno – sami s seboj

Glede na to, da naš živčni sistem zazna grožnjo ali oviro, ko smo vznemirjeni in se ne moremo obvladati, je pomembno, da svojemu telesu in umu damo vedeti, da smo v tistem trenutku varni, pravi Hunter Clarke-Fields. “Naredite to tako, da se za nekaj trenutkov umaknete ali si preprosto rečete, da lahko prenesete vse, da pomagate svojemu otroku.”

V situaciji poiščite humor

Ko vaš otrok naredi nekaj, kar vam ni všeč, je vaš prvi instinkt morda jok, kričanje ali izgubljanje živcev, pravi Pearlman. Dodaja, da je namesto izgube nadzora veliko boljša možnost, da v situaciji poiščete humor. “Če se lahko nasmejimo nekaterim delom situacije ali celo nekaterim starševskim napakam, lahko to naredi življenje bolj prijetno in zmanjša naš stres,” pojasnjuje.

Princesa.si Foto: Pexels