Kako otroka naučiti, da se zoperstavi vrstniškemu nasilju?

ByAna Koren

13. marca, 2023 ,

Kako otroka naučiti, da se zoperstavi vrstniškemu nasilju?

Kako otroka naučiti, da se zoperstavi vrstniškemu nasilju? Govora o perečem problemu vrstniškega nasilja med otroki in mladostniki je danes namreč vse več. Dolgotrajno verbalno ali fizično nasilje lahko na otrokovem zdravju pusti globoke čustvene posledice. Vodi tudi do resnih poškodb. Psihologi pravijo, da če je vaš otrok žrtev vrstniške zlorabe, morate kot starši, če je to mogoče narediti vse, da to preprečite.

Otroku lahko dejansko pomagate, da se lažje in bolje sooči z zbadanji, ustrahovanjem ali zlonamernim ogovarjanjem. Tako zmanjšate njihov trajni učinek. Tudi, če ustrahovanje trenutno ni problem v vaši hiši, je pomembno, da se pogovorite o tem. Le tako bodo vaši otroci pripravljeni, če se kdaj zgodi v šoli ali kje drugje, ko vas ni zraven.

Kids Health poroča, da večino otrok na neki točki dražijo brat, sestra ali prijatelj. In to običajno ni škodljivo, če se izvaja na igriv in prijazen način. Smešno je obema otrokoma. Ko pa zbadanje postane boleče, neprijazno in stalno, postane ustrahovanje in ga je treba prekiniti.

Zloraba je namerno fizično, verbalno ali psihično mučenje. Lahko sega od udarcev, potiskanja, žaljenja, groženj in norčevanja, do izsiljevanja denarja in lastnine. Nekateri otroci ustrahujejo tako, da se izogibajo drugim in širijo govorice o njih. Medtem, ko drugi uporabljajo družbena omrežja ali elektronska sporočila, da bi se norčevali iz vrstnikov ali prizadeli njihova čustva.

Pomembno je, da ustrahovanje jemljemo resno in ga ne kar zavračamo kot nekaj, kar morajo otroci ”prestati”. Učinki nasilja so lahko resni in vplivajo na otrokov občutek varnosti ali samozavesti. V hujših primerih lahko zloraba povzroči usodne posledice.

Kaj lahko storijo starši?

Če ugotovite, da je vaš otrok žrtev vrstniškega nasilja, mu mirno prisluhnite in ga potolažite in podpirajte. Otroci odraslim pogosto neradi povedo o ustrahovanju. Nerodno jim je, da se to dogaja, ali ker jih skrbi, da bodo njihovi starši razočarani, razburjeni ali jezni.  Strah jih je, na kakšen način se bodo starši  odzvali. Včasih imajo otroci občutek, da so sami krivi za to, kar se jim je zgodilo. Zelo pogosto se bojijo, da bo situacija še hujša, če bo nasilnež izvedel, da so se pritožili staršem ali učitelju.

Vendar starševska dolžnost, da se o zlorabi pogovorite s svojim otrokom. Pohvalite otroka, če se vam odloči zaupati. Spomnite ga, da ni sam in da je veliko ljudi je kdaj ustrahovanih. Pojasnite, da je nasilnež tisti, ki se slabo obnaša, ne on. Otroku zagotovite, da boste skupaj ugotovili, kaj lahko storite glede situacije.

Izvajanje nasilja se najpogosteje pojavi v šoli

V anketah večina otrok in najstnikov pravi, da se ustrahovanje dogaja v šoli. Zato obvezno obvestite učitelja ali vzgojitelja o situaciji, v kateri se nahaja vaš otrok. Njihova naloga je tudi opazovanje in ukrepanje za preprečevanje nadaljnjih težav.

Vrstniško ustrahovanje lahko vključuje širok nabor situacij, zato ni enotnega pristopa za vse. Kar deluje v eni situaciji, ni nujno, da deluje tudi v drugi. Veliko stvari, kot so starost vpletenih otrok, resnost situacije in posebna vrsta ustrahovanja, bo pomagalo določiti najboljši način ukrepanja.

Starši lahko otrokom pomagajo, da se naučijo soočiti z nasiljem, če do njega pride. Za nekatere starše je lahko skušnjava, da svojemu otroku rečejo, naj se bori. Navsezadnje ste jezni, ker vaš otrok trpi in morda so vam v mladosti rekli, da se morate “postaviti zase”. Ali pa vas morda skrbi, da bo vaš otrok še naprej deležen ustrahovanja, in menite, da je boj nazaj edini način, da nasilneža postavite na njegovo mesto.

Pomembno je, da otrokom svetujemo, naj se na ustrahovanje ne odzovejo s prepirom ali vračanjem. To lahko hitro preraste v še hujše nasilje in zelo pogosto se kdo poškoduje. Namesto tega je najbolje, da se otrok odmakne in za pomoč prosi odraslega. Tukaj je nekaj drugih načinov, kako lahko otroci izboljšajo situacijo in se počutijo bolje:

  • izogibanje ali ignoriranje nasilneža
  • obvladovanje jeze ali frustracije
  • odločno in jasno povejte nasilnežu, naj se ustavi, nato pa odidite
  • zaupanje odrasli osebi (pogovor z učiteljem, staršem ali psihologom).

In zadnja, a morda najpomembnejša stvar je krepitev otrokove samozavesti. Psihologi, bodo starši, ki bodo krepili otrokovo samozavest, vzgojili otroka, ki se bo znal odzvati v neprijetnih situacijah, tudi v konfliktih z nasilneži.

Foto; Pexels Princesa.si