Kako podaljšati rok trajanja redkvic in uporabiti njihove liste

Foto: Pexels

Kako podaljšati rok trajanja redkvic in uporabiti njihove liste

Pomlad je sezona obilice slastnih redkvic. Te hrustljave in osvežilne zelenjave ne le da odlično dopolnjujejo različne jedi, temveč lahko s pravilnim shranjevanjem in inovativno uporabo njihovih listov zmanjšamo količino odpadne hrane. V nadaljevanju vam predstavljamo, kako lahko redkvice ohranite sveže dlje časa in kako lahko izkoristite celo rastlino, vključno z listi.

Podaljšanje roka trajanja redkvic

Ključ do dolgotrajne svežine redkvic je v pravilnem shranjevanju. Namesto da bi jih v hladilniku pustili zvezane z elastiko in v plastični vrečki, v kateri so bile kupljene, jih raje shranite v papirnate vrečke ali hermetično zaprte posode. Takoj ob prihodu domov jih ločite od listov, saj ti pospešujejo proces propadanja. Očiščene plodove nato operite, obrišite in shranite v predvidene posode. S tem preprostim postopkom boste znatno podaljšali njihovo svežino in okus.

Inovativna uporaba listov redkvic

Listi redkvic, ki jih mnogi avtomatsko zavržejo, pravzaprav skrivajo bogastvo okusov in možnosti uporabe. Eden od načinov, kako jih vključiti v vsakodnevno prehrano, je priprava solate, kjer jih kombinirate z drugo zelenjavo in začinite s prelivom po vaši izbiri. Za bolj kreativen pristop pa lahko iz listov pripravite tudi pesto. Potrebujete le nekaj osnovnih sestavin: liste, oreščke po izbiri (pinjole, orehi ali sončnična semena), oljčno olje, svež česen in nariban trdi sir. Te sestavine zmešajte s paličnim mešalnikom ali v kuhinjskem robotu, dokler ne dobite gladke paste. Doma pripravljen pesto je odličen dodatek številnim jedem, hkrati pa je to odličen način za uporabo zelenega dela redkvic, ki bi sicer končal v smeteh.

Z malo truda in kreativnosti tako ne samo, da lahko podaljšate rok trajanja te slastne zelenjave, ampak lahko celo izboljšate svoje kulinarične mojstrovine z uporabo njihovih listov. Naslednjič, ko boste imeli doma šopek redkvic, ne pozabite izkoristiti teh nasvetov za zmanjšanje odpadne hrane in obogatitev vaših obrokov.

[Vir: IndexHR]; Portal24; Foto: