Kako pogosto čistite hladilnik? Tukaj so nasveti, kako to storiti pravilno

ByAna Koren

25. januarja, 2023

Kako pogosto čistite hladilnik? Tukaj so nasveti, kako to storiti pravilno

Hladilnik in zamrzovalnik sta v vsaki kuhinji najpomembnejša aparata. Hrano ohranjata svežo in varno za uživanje, poleg tega nam prihranita čas in energijo, saj lahko vanju shranimo večjo količino raznovrstne hrane. Kot vse naprave, za učinkovito delovanje potrebujeta redno vzdrževanje in vzdrževanje higienskih pogojev.

Ne samo, da vzdrževanje čistega hladilnika in zamrzovalnika pomaga pri ohranjanju hrane, podaljša tudi življenjsko dobo naprav samih. Tokrat z vami delimo uporabne nasvete in trike za čiščenje in vzdrževanje vašega hladilnika in zamrzovalnika.

Naprave je treba očistiti vsaj dvakrat letno

Čiščenje zunanjosti naprave je enostavno, potrebujete le mehko krpo in toplo vodo s kapljico detergenta. Za notranjost je priporočljiva topla voda s sodo bikarbono ali kisom. Izogibajte se uporabi čistil, saj lahko sproščajo škodljive snovi in na hrano prenesejo svoj vonj.

Vedno uporabljajte mehko krpo in temeljito sperite notranjost. Pomembno je, da napravo vsaj dvakrat letno popolnoma očistite, da preprečite nastanek plesni in neprijetnih vonjav. Zamrzovalnik je treba tudi redno odmrzovati, da preprečite nabiranje ledu.

Periodično čiščenje hladilnika

Med občasnim čiščenjem je treba hladilnik najprej izprazniti. Zavrzite vso hrano s pretečenim rokom uporabe ali pokvarjeno hrano. Še uporabno hrano do konca čiščenja hranite v termični vrečki v dobrem stanju.

Odstranite vse odstranljive dele in razstavite vse police in dodatke, da boste dosegli vse vogale. Odstranljive dele operite z vodo in detergentom, notranje površine počistite z mešanico vode in sode bikarbone ali vode in kisa.

Da preprečite polivanje vode po tleh, pred hladilnik položite krpo ali brisačo. Ko končate, posušite in ponovno sestavite vse oprane dele. Kar zadeva tesnilo vrat, se prepričajte, da je suho in nato nanj nanesite nekaj kapljic olja, da ostane mehko.

Periodično čiščenje zamrzovalnika

Zamrzovalnik popolnoma izpraznite in vso hrano shranite v termo vrečko, da preprečite odmrzovanje. Pustite vrata odprta nekaj minut, da se led stopi. Največje kocke ledu odstranite s posebno plastično lopatico. Nikoli ne uporabljajte rezil ali jeklenih orodij, saj lahko poškodujete oblogo zamrzovalnika.

Steklenico z razpršilom napolnite z enakimi deli tople vode in kisa, popršite notranje stene in jih nežno zdrgnite z gobo ali mehko krpo. Preden zamrznjeno hrano pospravite nazaj v predale, se prepričajte, da ste stene zamrzovalnika temeljito posušili.

Pet koristnih nasvetov

1. Ne postavljajte nepokritih živil neposredno na police hladilnika ali v zamrzovalni del.

2. Neprijeten vonj preprečite tako, da v hladilnik postavite kozarec z nekaj žlicami sode bikarbone ali vato, namočeno v kis.

3. Živil ali embalaže ne postavljajte neposredno ob stene hladilnika.

4. Ne preobremenite predalov zamrzovalnika.

5. Za enakomerno kroženje hladnega zraka poskrbite, da bodo živila enakomerno porazdeljena.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Kako zmanjšati količino zavržene hrane v hiši

Velike količine zavržene hrane je velika težava po vsem svetu, ocene kažejo, da se vsako leto zavrže ali zavrže med 30 in 40 odstotkov hrane. Ne samo, da je to ogromna izguba hrane, ampak se zapravijo tudi vsi viri za proizvodnjo te hrane, vključno z energijo, gnojili in rabo zemlje.

Obstajajo pa preprosti koraki, s katerimi lahko vsi zmanjšamo živilske odpadke v lastni kuhinji. Z upoštevanjem teh nasvetov lahko prispevate k boju proti nepotrebnim živilskim odpadkom… več tukaj.