Kako pogosto je treba zamenjati plastične deske za rezanje?
Deske za rezanje so nepogrešljiv kos opreme, ki jih v kuhinji uporabljamo vsak dan. Idealna deska ne drsi, je enostavna za čiščenje in je popolne velikosti za vse naše potrebe pri pripravi hrane. Ne glede na to, kako dobra je, ima vsaka deska za rezanje tudi rok trajanja.
Kdaj je čas za novo plastično desko za rezanje?
Vsaka deska za rezanje se sčasoma obrabi. Če je vaša deska za rezanje vidno poškodovana ali ima globoke brazde, ki jih je težko očistiti, je morda čas, da jo zamenjate. Plastične deske za rezanje so popolnoma varne, če so ustrezno razkužene.
Vrsta študij, ki se osredotočajo na prenos mikroorganizmov, vključno s salmonelo, E. coli, listerijo in stafilokokom, z rok, kuhinjskih pripomočkov in hrane na rezalne deske in obratno, kaže, da za prenos teh mikroorganizmov v kuhinjsko okolje obstaja velika verjetnost.
Na deskah za rezanje sčasoma nastanejo brazde ali praske, ki jih je težko očistiti, na teh mestih pa se lahko naberejo bakterije in plesen, ki se kasneje lahko prenesejo na hrano. Zato je pomembno, da deske , ko opazite, da se ne čistijo več enostavno zamenjate.
Izbira in uporaba desk za rezanje
Vse deske za rezanje so lahko gojišče bakterij, a so plastične praviloma varnejše od lesenih, ker niso porozne. Zaradi tega so še posebej varne za uporabo s surovim mesom. Za rezanje različnih živil je priporočljivo uporabljati ločene deske.
Priporočljivo je, da uporabite eno desko za sveže pridelke in kruh, drugo pa za surovo meso, perutnino in morske sadeže. To pomaga preprečiti prenos bakterij iz surovih živil v živila, ki jih ni treba kuhati. Odličen trik je lahko uporaba različnih barvnih plošč, ki vam pomagajo zapomniti, katera je katera, na primer zelena za zelenjavo in rdeča za meso.
Kako očistiti plastične deske za rezanje
Pomembno je, da deske za rezanje po vsaki uporabi temeljito očistite z detergentom za posodo in toplo vodo. Po pranju je treba deske posušiti na zraku ali s papirnatimi brisačkami. Plastične deske za rezanje lahko operete tudi v pomivalnem stroju. Žal se včasih zaradi visoke temperature vode v pralnem stroju zvijejo.
Če ste rezalno desko uporabljali za rezanje surovega mesa, rib ali perutnine, jo po pranju dodatno razkužite. Ker je kis kislina, pomaga razkužiti ploščo tako, da uniči bakterije in plesen ter prepreči njihovo nadaljnjo rast. Prav tako lahko kis pomaga pri odstranjevanju neprijetnih vonjav.
Desko za rezanje popršite z raztopino, ki vsebuje štiri dele vode in en del kisa, pustite stati nekaj minut, nato jo obrišite s krpo ali gobo. Sperite s čisto vodo in posušite na zraku ali obrišite s čistimi papirnatimi brisačami.
Kakšno desko za rezanje boste uporabili, je stvar osebnih preferenc. Plastične deske so lažje, lesene pa manj poškodujejo nože. Redno in temeljito čiščenje lahko življenjsko dobo plastične deske za rezanje res podaljša, a jo boste morali kljub temu čez čas zamenjati. Splošno pravilo je, da naj plastične deske za rezanje zdržijo vsaj eno leto, potencialno tudi do pet let, odvisno od tega, kako pogosto se uporabljajo.