Kako pogosto naj menjamo spodnje perilo? Odgovor preseneti!

ByA.K.

13. januarja, 2024
Foto: Pixabay

Kako pogosto naj menjamo spodnje perilo? Odgovor preseneti!

Čeprav je menjava spodnjega perila izjemno pomembna za našo higieno in zdravje, se ta odločitev ne nanaša le na higieno, temveč tudi na številne dejavnike, kot je stopnja vsakodnevne telesne aktivnosti. Dr. Anju Methil, dermatologinja iz indijskega podjetja ClinicSpots, pravi, da je v situacijah, ko je naša dnevna aktivnost minimalna in se ne potimo, sprejemljivo zamenjati spodnje perilo vsak drugi dan. Dodala je, da to velja tudi za moško spodnje perilo, ki je nekoliko ohlapnejše, na primer široke boksarice.

Junijska raziskava za Newsweek, v kateri je sodelovalo 1500 odraslih, je razkrila, da kar 47 odstotkov anketiranih nikoli ne nosi spodnjega perila dlje kot en dan. Presenetljivo pa je, da 37 odstotkov pripadnikov generacije Z priznava, da včasih nosijo spodnje perilo več kot 24 ur, kar je najdlje med vsemi anketiranimi starostnimi skupinami.

Sarah Roberts, strokovnjakinja za nego kože in ustanoviteljica A Beauty Edit, opozarja, da predolgo nošenje umazanega spodnjega perila moškim in ženskam lahko povzroči draženje kože, izpuščaje, glivične okužbe ali poslabšanje obstoječih stanj, kot sta luskavica ali ekcem.

Na drugi strani pa bi morale ženske z obilnimi menstruacijami in močnim izcedkom iz nožnice razmisliti o večkratni menjavi spodnjega perila na dan, da bi preprečile razvoj okužb.

Pomembno je tudi upoštevati podnebje, v katerem živite. V zelo vročih in vlažnih podnebjih je priporočljivo menjati spodnje perilo večkrat na dan, medtem ko v hladnejših predelih to morda ne bo potrebno. Vaša odločitev o menjavi spodnjega perila naj torej temelji na kombinaciji teh dejavnikov za ohranitev vaše higiene in zdravja.

vir; Foto: Pixabay; Portal24