Kako popraviti preslano omako? Nasveti za okusno jed!

ByI.M.

22. januarja, 2024 ,

Kako popraviti preslano omako: Nasveti za okusno jed

Dobra omaka je pogosto tisti ključni sestavni del jedi, ki ji dodaja piko na i, a kaj storiti, ko v omako dodamo preveč soli? S temi preprostimi nasveti boste lahko rešili okus vaše omake in vrnili obrok nazaj na pravo pot.

1. Dodajte mlečne Izdelke

Mleko je lahko rešitelj, ko se srečate s preslano omako. Mleko, smetana ali pol-pol prav tako pomagata zmanjšati občutljivost brbončic na sol, kar omaki doda kremasto teksturo. Poskusite naslednje dodatke:

  • Vmešajte 2 žlički mleka, smetane ali pol-pol v omako.
  • Dodajte 1 čajno žličko navadnega jogurta za svežino.
  • Kanček kisle smetane lahko uravnoteži okus presoljene omake.

Količino mleka prilagodite glede na količino omake, pri tem pa poskušajte dodati postopoma in okušajte med procesom.

2. Povečajte tekočino

Če želite ohraniti obstoječe ostanke hrane, je dodajanje tekočine prava pot. Dodajte vodo ali nesoljeno zelenjavno ali piščančjo osnovo, da nevtralizirate slan okus. Začnite z 1/4 skodelice in po potrebi dodajte več. Vendar bodite pozorni, da dodajanje več tekočine omako ne razredči. Za zgostitev omake lahko dodate gostilo, kot je moka ali koruzni škrob. Poskusite dodati 1/4 skodelice enega ali drugega, dokler ne dosežete želene konsistence.

3. Več prežganja (roux)

Podobno kot pri povečanju tekočine lahko dodajanje več prežganja pomaga zmanjšati slan okus omake. Pripravite mešanico masla in moke, ki jo segrevate, dokler ni zlato rjave barve, ter jo dodajte v omako. To ne samo poveča količino omake, temveč tudi omili slan okus. Če je omaka postala pregosta, jo lahko uravnotežite z dodajanjem nesoljene juhe ali vode.

4. Pire fižola

Dodajanje pireja iz belega fižola ali čičerike brez dodane soli je odličen način za nevtralizacijo slanosti in zgostitev omake. Sledite tem korakom:

  • Pretlačite 1 skodelico odcejenega belega fižola ali čičerike z 1-2 žlicama vode do gladkega.
  • Postopoma vmešajte pire v omako po 1/4 skodelice naenkrat in po potrebi dodajte več.

5. Prilagodite sol drugim jedem

Medtem ko to ne zmanjša slanosti same omake, lahko prilagajanje soli drugim jedem na krožniku pomaga uravnotežiti okus. Če omako postrežete s prilogo, ki ni soljena, kot je pire krompir ali testenine, bo to pomagalo zmanjšati občutek slanosti.

6. Postrezite s polsuhim vinom

K obroku poskusite postreči sladko vino, kot je polsuh rizling, ki deluje kot balzam za vaše brbončice. Poskrbi za uravnoteženje slanih okusov v ustih. Čeprav ne odstrani slanosti, dodajanje vina lahko zagotovi prijetno izkušnjo obroka.

7. Uporabite citruse ali kis

Kislina, pridobljena iz limone ali kisa, lahko potegne okus slane omake nazaj v ravnotežje. Dodajte kisle sestavine postopoma, da ne preglasijo drugih okusov v omaki.

8. Dodajte sladkost

Dodajanje kančka sladkosti, kot je sladkor ali med, lahko pomaga uravnotežiti slane okuse. Poskusite dodati majhno količino med mešanjem, pri čemer pazite, da omaka ne postane presladka.

9. Ne dodajajte krompirja

Navkljub pogostemu prepričanju, da dodajanje krompirja v omako zmanjša slanost, je bilo več kontroliranih poskusov, ki so to zavrnili. Čeprav krompir absorbira vodo, ne zmanjša slanega okusa tekočine.

S temi preprostimi nasveti in triki lahko popravite preslano omako in uživate v okusni jedi brez skrbi. Poskušajte z različnimi pristopi in prilagoditvami, da najdete najboljšo rešitev za svoj okus.

vir ; Foto: Pixabay ; Portal24