Kako pravilno shraniti jabolka in ohraniti njihovo hrustljavost

Jabolka so med najbolj priljubljenimi sadeži po vsem svetu, znana pa so predvsem po svoji osvežilni hrustljavosti in sladko-kislem okusu. Da pa bi lahko v polnosti uživali v njihovi naravni svežini in hrustljavosti, je pomembno vedeti, kako jih pravilno shraniti. Napake pri shranjevanju lahko namreč vodijo do hitrega propadanja in izgube njihovih značilnih lastnosti.

Pravilno shranjevanje jabolka za kratkoročno uporabo

Če nameravate jabolka porabiti v enem tednu, jih lahko shranite na kuhinjskem pultu ali v sadni skledi. Poskrbite, da niso izpostavljena neposredni sončni svetlobi ali vročini, saj to pospešuje njihovo zorenje in propadanje.

Dolg rok trajanja in hladnejše okolje

Za daljše obdobje shranjevanja, na primer več tednov ali mesecev, so jabolka najbolje ohranjena v hladnem in zračnem okolju. Hladilnik je idealna izbira, še posebej predal za zelenjavo. Če imate veliko količino jabolk, lahko razmislite o shranjevanju v kleti, garaži ali drugem hladnem prostoru, kjer temperatura ne presega 7°C.

Vlaga je ključna

Vlažno okolje lahko prepreči izsušitev jabolk in jim pomaga ohranjati hrustljavost. Če jih shranjujete v hladilniku, jih postavite v plastično vrečko z luknjami ali pa uporabite poseben predal za zelenjavo, ki uravnava vlažnost.

Ločevanje od drugih sadežev in zelenjave

Jabolka sproščajo etilen, plin, ki pospešuje zorenje drugih sadežev in zelenjave. Da bi preprečili prezgodnje zorenje sosednjih pridelkov, jih shranjujte ločeno.

Ohranjanje kakovosti

Pomembno je tudi, da pred shranjevanjem odstranite vsa poškodovana ali gnita jabolka, saj lahko hitro pospešijo propadanje sosednjih sadežev.

Dolgotrajno shranjevanje

Za dolgotrajno shranjevanje, kot je več mesecev, so nekatere sorte jabolk bolj primerne kot druge. Pozimi se na primer sorte kot so ‘Granny Smith’, ‘Fuji’ in ‘Golden Delicious’ običajno dobro obdržijo. Če nameravate shranjevati jabolka za dolgo časa, raziskujte in izberite sorte, ki so znane po svoji dolgi obstojnosti.

Zaključek

Jabolka so izjemno priljubljen in zdrav prigrizek, ki nam lahko služi skozi vse leto, če vemo, kako jih pravilno shraniti. S pravilno tehniko in malo skrbnosti lahko ohranimo njihovo hrustljavost in svežino za mnoge mesece. Bodite pozorni na pogoje shranjevanja, sorte in kakovost jabolk, da boste lahko v polnosti uživali v njihovi naravni sladkosti in hrustljavosti.

Foto: Pixabay Portal24