Kako prepoznati ponarejene evrske kovance? To so načini.

ByAna Koren

28. aprila, 2024 ,
Španska policija je to sliko objavila na Xuju in vprašala ljudi, kateri kovanec je ponarejen. (Odgovor je levo) [Foto: Španska policija]

Kako prepoznati ponarejene evrske kovance? To so načini.

V Španiji je Policija je s pomočjo nadnacionalne policijske organizacije EuropoI razkrila obsežno mrežo ponarejevalcev, ki so izdali skoraj 500.000 visokokakovostnih ponarejenih kovancev za dva evra. Odkritje je potekalo v glavnem mestu province Castilla-La Mancha, Toledu, kjer so oblasti našle delavnico za ponarejanje. Primer, ki ga preiskujejo že šest let, velja za najpomembnejše odkritje tovrstnih dejavnosti v Evropi v zadnjem desetletju.

Policija je aretirala deset ljudi, vse kitajske državljane, ki so bili ključni del te mreže. Preiskava je bila izjemno zapletena zaradi visoke stopnje tajnosti znotraj organizacije in težav pri sledenju ponarejenemu denarju. Kljub temu, da ekonomska škoda morda ni izjemna, je uspeh pomemben, saj ponarejanje denarja močno vpliva na zaupanje v valuto in gospodarsko stabilnost.

Ponarejanje denarja povzroča široko gospodarsko škodo, saj prizadene ne le gospodarstvo, ampak tudi posameznike, ki nehote uporabijo ali prejmejo ponarejen denar. Kot poroča Deutsche Welle, ponarejen denar za državljane ni le gospodarsko, ampak tudi psihološko breme, saj pod vprašaj postavlja varnost in stabilnost nacionalne valute.

Prepoznavanje ponarejenih kovancev

Deutsche Welle navaja, da je možno ponarejene kovance prepoznati po slabši kakovosti izdelave, nepravilnostih v graviranju ali barvi, nenavadni teži in zvoku, ki se razlikuje od pristnih kovancev. Priporočljivo je, da so državljani pozorni na te znake in ob sumu na ponaredek obvestijo pristojne organe.

Kovanci so relativno varni

V varnostne ukrepe centralnih bank so vključene zapletene funkcije, kot so varnostne niti, integrirani hologrami in težko kopirana ozadja, ki jih večina ljudi pozna. Vendar pa je pri kovancih situacija drugačna, saj ti ne vsebujejo hologramov ali varnostnih niti, zato je pri njih potrebna posebna pozornost.

V Nemčiji Bundesbank na svojem spletnem mestu Coin Guide ponuja nasvete o tem, kako ločiti pristne kovance od ponaredkov. Poudarjajo, da za prepoznavanje ponarejenih kovancev ni treba biti strokovnjak. Ena izmed ključnih lastnosti pristnih kovancev je, da podoba na kovancu jasno izstopa od preostale površine, konture so očitne in dobro definirane.

Pri ponaredkih je pogosto opaziti, da je podoba na kovancu zamegljena ali mehka, površina kovanca pa ima lahko luknjice, pike, črte ali vdolbine. Prav tako je na pristnih kovancih rob kovanca značilno zarezan za lažjo identifikacijo kovancev tudi za slepe osebe. Pri ponarejenih kovancih pa je obrobni napis pogosto slabše vidljiv in prekrit z utori na robu kovanca. Razlike so tudi v razdaljah med simboli in besedami, ki na ponaredkih ne ustrezajo tistim na pristnih kovancih.

Za nadaljnje preverjanje pristnosti kovancev so na voljo tudi posebne naprave, ki so bile uspešno testirane in so navedene na spletni strani Evropske komisije, kar omogoča še dodatno varnost pri prepoznavanju ponaredkov.

Trik z magnetom

Za preverjanje pristnosti kovancev za en in dva evra je koristen magnet, saj je osrednji del teh kovancev rahlo magneten. Ta lastnost omogoča, da magnet rahlo pritegne kovanec, ki pa ob rahlem stresanju pade z magneta. Vendar pa zunanji obroč pristnih evrokovancev za en in dva evra ter kovancev za 10, 20 in 50 centov ni magneten. Po drugi strani so pristni kovanci za en, dva in pet centov izdelani iz bakreno prevlečenega jekla in so zelo magnetni.

Na spletni strani nemške centralne banke so pojasnili, da ponarejeni kovanci za en in dva evra običajno niso magnetni ali pa so pretirano magnetni, kar lahko služi kot opozorilni znak. V nekaterih primerih je magneten tudi material obročka za kovanec.

Glede evrskih bankovcev je povečanje števila ponarejenih primerkov skupno vsem državam, ki uporabljajo evro. Glavni zaščitni elementi eurobankovcev vključujejo reliefni tisk, zaščitne niti, vodni žig s portretom, hologram s portretom in smaragdno številko. Ti bankovci so izdelani iz visokokakovostnega bombažnega papirja, ki ima edinstvene otipne lastnosti.

Pristnost bankovca, lahko opravite naslednje načine:

  • Občutite teksturo bankovca, saj je papir trši in trpežnejši kot običajni celulozni papirji.
  • Bankovec obrnite proti viru svetlobe, kjer bi morali videti vodni žig, zaščitno nit in številke nominalne vrednosti.
  • Poglejte bankovec pod kotom, da poiščete hologramski simbol in mavrične natisnjene elemente.
  • Uporabite UV žarnico ali povečevalno steklo za dodatne preglede.

V primeru suma na ponaredek se obrnite na policijo ali prijavite sum na najbližjo policijsko postajo.

[Vir: Deutsche Welle]; Portal24; Foto: Španska Policija na X