Kako prepoznati sociopata in kako potem živeti z njim?

ByUredništvo

15. januarja, 2023
Edvard KadičEdvard Kadič [ Foto: Polona Avanzo ]Edvard Kadič

Kako prepoznati sociopata in kako živeti potem z njim?

Kako prepoznati sociopata in kako potem živeti z njim naprej? Ni ga tako težko prepoznati, kot se morda zdi na prvi pogled.

Ste že kdaj na svoji koži občutili, kako je, če te kolega večkrat zapored ne podpre, ko si se izpostavil (tudi) zanj? Če te šef večkrat “izda” kljub temu, da si se boril (tudi) za njegove cilje ali ko ti znanec predvidljivo obrne hrbet potem, ko je bila njegova podpora ključna za dosego cilja ipd.

Skratka, če ostaneš sam potem, ko si se večkrat izpostavil-a za skupno dobro. Mogoče včasih res zgolj ne razumemo širše slike. Vsake toliko pa imamo opravka z ljudmi, od katerih je čim bolje čim prej stran.

Nasvet, da si itak za vse kriv sam, je zame kot škaf, ki pušča. Ne glede na to, koliko zajemaš, on še vedno pušča. Nasvet ne pojasni namreč vsega.

Mogoče pa vseeno nismo sami za vse krivi in mogoče zgolj ne razumemo, s kom imamo opravka.

Kdo je sociopat?

Dr. Martha Stout, klinična psihologinja z oddelka za psihiatrijo ustanove Harvard Medical School (ZDA), je leta 2006, v svoji knjigi “The Sociopath next door” (tj. sosed sociopat), objavila zanimivo trditev.

Zapisala je, da je približno štiri odstotke svetovne populacije sociopatov.

Da ena oseba med 25-imi ljudmi nima vesti, nima občutka za pravilno ali napačno, nima empatije.

Ima pa srhljivo razvito sposobnost zrcaljenja oz. posnemanja čustev in empatije zato, da se vključi v družbo ter manipulira z ljudmi za lastno korist ali zgolj za zabavo.

Sociopat nima vesti, nima občutka za pravilno ali napačno in nima empatije. Ima pa srhljivo razvito sposobnost zrcaljenja oz. posnemanja čustev in empatije zato, da se vključi v družbo ter manipulira z ljudmi za lastno korist ali zgolj za zabavo.

Iz prakse pri delu z velikimi podjetji in v politiki lahko povem, da navidezni šarm, ki je pri takšnih ljudeh praviloma namenjen samopromociji in manipuliranju z ljudmi, neverjetno hitro odpira vrata proti vrhu moči upravljanja z ljudmi.

Kot da imamo ostali vgrajene nekakšne plašnice in tega nočemo videti. Že zgolj bežen interes za npr. preučevanje govorice telesa je dovolj za njihovo prepoznavo.

Zvok in slika preprosto ne gresta skupaj. Ni naravne skladnosti, ti. kongruence.

Ta zapis nima prav nobene ambicije po medicinskem diagnosticiranju ljudi. Skromno pa upam, da bi vseeno lahko bil komu v pomoč pri odločitvah za boljšo prihodnost. Sociopati namreč prihajajo v naša življenja v različnih barvah, različnih jakostnih skupinah in v različnimi preoblekah.

Izumetničeno in nepristno

Sociopat deluje izumetničeno, nepristno. Ko stoji zraven drugih npr. na družabnih dogodkih, deluje izgubljeno, kot otrok, ki ga je mama postavila tja nekam, on pa sploh ne ve, kaj tam počne.

Ljudje radi sledijo drugim in se tako počutijo varne. Ker velika večina v življenju ne ve prav dobro kam želi, naravno sledijo tistim redkim, ki to vedo oz. se vsaj delajo, da vedo.

Tega krutega dejstva se zavedajo npr. politiki in mnenjski voditelji, prav tako pa tudi sociopati, ki so seveda naravno že med njimi. Zato se slednji še posebej zanašajo na videz odločnosti in samozavesti.

Pred časom se npr. zapisal, da samozavesten nastop pred kamerami in skrbna izbira v kateri studio da in v kateri ne, preprosto ni dovolj za pravega državnika.

Zapisal sem, da brez spoštovanja do ljudi in njihovih problemov, na vrhu hierarhične lestvice dela z ljudmi, preprosto ne gre.

Danes pripominjam: če seveda nisi sociopat.

Sociopati za svojo uveljavitev uporabljajo predvsem manipulacijo. To je njihovo glavno orodje, pogosto pa si pomagajo tudi z diskreditacijami, ustrahovanjem in drugimi metodami duševnega nasilja.

To, da so pri tem popolnoma brez občutka krivde, gre naravno v paketu zraven. Žal jih prav to dela še posebej nevarne za vse nas ostale (96%).

Manjko empatije

Pomanjkanje empatije jim omogoča, da se razmeroma hitro povzpnejo po hierarhični lestvici družbe, podjetja ali nasploh okolja, kjer si prizadevajo za uspeh.

Vse podrejajo svojim interesom, zato ves čas izkrivljajo stvarnost in časovnice.

Kar je bilo na začetku dogovorjeno do konca leta, se konec leta z lahkoto preloži do konca drugega leta, vmes je pa za preložitev kriv seveda nekdo drug. Oni so namreč nezmotljivi.

Še več! Vse, ki jih opozarjajo na napake, slej ko prej odstranijo ali uničijo, sami pa se ne čutijo odgovorni za povzročeno škodo ali celo zato uničena življenja drugih. Krivdo naprtijo drugim, po možnosti tistim, ki so jim bili najbolj lojalni.

Grozljivo, vem. In še in še bi lahko razpredali o tem.

A pozor! Če upoštevamo uvodno trditev dr. Marthe Stout, da je med 25-imi ljudmi vsaj en sociopat, nam seveda ne bi smelo biti težko v vsem tem prepoznati koga iz naše okolice ali javnega življenja.

Kaj pa, če v zapisu prepoznate šefa ali šefinjo?

Posvetujte se s strokovnjakom kako naprej in pa pojdite čim prej stran, zamenjajte delovno mesto in se ne utrujajte s sindromom Matere Tereze. Ne boste ga oz. je spremenili. Zmešalo se bo vam, ne drugim.

Kaj pa če v opisanem odkrijete koga iz vrhov slovenske politike? Kaj potem?

Lahko se odselite, seveda.

Lahko pa storite vse, kar je v vaši moči, da se ga odstrani. Z demokratičnimi sredstvi, da ne bo pomote.

Edvard Kadič

Več o avtorju tukaj