Kako prepoznati visoko čustveno inteligenco?

Foto: Portal24 (AI)

Kako prepoznati visoko čustveno inteligenco?

V februarju 2024 je bilo opaziti presenetljiv trend: iskanja za izraz “kaj je čustvena inteligenca” so na Googlu v primerjavi z istim obdobjem pred desetimi leti narasla za trikrat. Ta nenadni porast zanimanja odraža vedno večje priznanje pomena čustvene inteligence med različnimi skupinami ljudi, vključno z izvršnimi direktorji, terapevti in širšo javnostjo.

Čustvena inteligenca, sposobnost razumevanja in upravljanja lastnih čustev ter čustev tistih okoli nas, je postala ključna veščina za uspešno medosebno interakcijo v delovnem in osebnem življenju. Ljudje z visoko čustveno inteligenco so bolje opremljeni za gradnjo medsebojnih odnosov, reševanje konfliktov in vzdrževanje harmonije v svojem okolju.

Kako prepoznati visoko čustveno inteligenco?

Matt Abrahams, predavatelj na Univerzi Stanford in priznani strokovnjak za komunikacije, deli dve ključni strategiji, ki lahko pomagata prepoznati ali izboljšati čustveno inteligenco:

1. Parafraziranje:

Parafraziranje pomeni povzemanje tega, kar je druga oseba povedala, na način, ki kaže, da ste dejansko poslušali in razumeli njihovo sporočilo. Uporaba izrazov, kot so “Slišim, da pravite …” ali “Samo da pojasnim …”, nato pa natančno ponovitev besed sogovornika, ne le kaže na pozorno poslušanje, ampak tudi gradi naklonjenost in zaupanje.

2. Postavljanje vprašanj:

Aktivno poslušanje se nadaljuje s postavljanjem premišljenih vprašanj, ki spodbujajo razpravo in razkrivajo globlje razumevanje čustev in motivacij druge osebe. Vprašanja, kot so “Kako ste se pri tem počutili?” ali “Kaj vas je spodbudilo k temu?”, pokažejo zanimanje in empatijo.

Poleg verbalne komunikacije je pomembna tudi neverbalna komunikacija, kot sta vzpostavljanje očesnega stika in kimanje, kar dodatno utrjuje občutek zavzetosti in razumevanja med sogovorniki.

Ta nenadni porast zanimanja za čustveno inteligenco potrjuje, da družba vse bolj prepoznava njeno vrednost za razvoj močnih, zdravih medosebnih odnosov in za spodbujanje osebne in profesionalne rasti.

[Vir: IndexHr]; Portal24; Foto: Portal24 (AI)