Kako prezračiti prostor, ko je hladno? Uporabite pravilo 3×5

Znano je, da je zračenje prostorov, v katerih bivamo potrebno tudi, ko je hladno. Zračimo zato, da se zaščitimo pred virusi, očistimo zatohel zrak in ustvarimo zdravo klimo v prostoru. Navsezadnje z zračenjem preprečimo tudi pojav plesni. A ko bo zunanja temperatura padla pod ničlo, bo marsikdo tega nasveta zanemaril.


Nemška revija Focus ugotavlja, da je zračenje prostorov preprosto tudi, ko je zunaj hladno. Uporabiti moramo pravilo 3×5.


Če je zunanja temperatura pod ničlo, je treba okna odpreti za pet minut. Če je zunanja temperatura med 0 in 10 stopinjami Celzija, zadostuje 10 minut zračenja, če je višja od 10 stopinj Celzija, potem pustite okna odprta 15 minut.


Prostore je priporočljivo zračiti petkrat na dan, čim pogosteje, tudi pri temperaturah pod ničlo. Če vas rado zebe, je dovolj tri do pet minut na dan pri petkrat odprtem oknu. Spomladi ali jeseni pustimo okna odprta 15 do 20 minut, kar je dovolj za izmenjavo zraka, trikrat do petkrat na dan.


Idealni pogoji, v katerih naj bi se zadrževali v zaprtih prostorih, so: 50-odstotna relativna zračna vlaga, temperatura v prostoru 21 stopinj Celzija, zračna vlaga ni nižja od 30 odstotkov in ne višja od 60 odstotkov.


Suh zrak v zaprtih prostorih povzroča zdravstvene težave, med drugim težave z dihali in očmi, napetost, utrujenost in izgubo koncentracije ter izsušitev kože. Prav tako se lahko poslabšajo tudi druge kožne bolezni in alergije. Prekomerna vlaga lahko spodbudi razvoj pršic in mikroorganizmov, kar povzroči razvoj plesni, glivic in bakterij.

Plesen, zelo nevarna za zdravje

Po navedbah raziskave so posledice energetske revščine pogubne za zdravje. Kar dvakrat več ljudi, ki živijo v hladnih domovih namreč poroča o slabšem zdravstvenem stanju.

“Izjemo skrb vzbujajoč podatek je tudi, da imajo ljudje, ki živijo v vlažnem domu ali domu s plesnijo, 40 odstotkov večjo verjetnost za razvoj dihalnih bolezni, največkrat astme… več tukaj.

Foto: Pexels

By A.K.

Komentar: