Kako pri otrocih prepoznati pomanjkanje vitaminov in mineralov?

ByAna Koren

10. januarja, 2023 ,
Foto: Pexels

Kako pri otrocih prepoznati pomanjkanje vitaminov in mineralov? Evo, kaj pravi pediater

Otrokom pogosto primanjkuje vitaminov in mineralov, ker njihova prehrana ni pestra, opozarja pediatrinja in neonatologinja Picha Pachal. Pediatrinja trdi, da je hrana, s katero hranijo otroke, običajno enotna. Poleg tega otroci vse pogosteje uživajo hrano z velikimi količinami rafiniranega sladkorja. Tudi predelano hrano, ki ni hranilno bogata. To med drugim pogosto vodi v pomanjkanje vitaminov.

Glede na to, da lahko pomanjkanje vitaminov in mineralov pri otrocih postane resna težava in povzroči različne bolezni, če ga ne prepoznamo pravočasno, dr. Panchal navaja, da je pomembno razumeti in prepoznati različne znake pomanjkanja ter jih nadomestiti z pravilna prehrana.

Pomanjkanje vitamina A

Pomanjkanje vitamina A povzroča suhe oči, nočno slepoto, rjavkaste lise na beločnicah in pogoste okužbe želodca ali dihalnih poti pri otrocih.

Pomanjkanje vitamina B

Pomanjkanje kompleksa vitamina B vodi do slabega apetita, šibkosti in razdražljivosti, zakasnjenega doseganja običajnih ciljev, kot sta vstajanje in govor (razvojni zaostanki), rane na ustnicah in jeziku, živčne težave in nihanje razpoloženja.

Pomanjkanje vitamina C

Otroci s pomanjkanjem vitamina C bodo kazali simptome, kot so otekle dlesni, krvaveče dlesni pri umivanju zob, zlahka nastanejo modrice zaradi manjših poškodb, ki sicer ne bi smele povzročiti modric, bolečine v okončinah ali sklepih, počasno celjenje ran in suhi lasje.

Pomanjkanje vitamina D

Pomanjkanje vitamina D lahko povzroči oslabitev kosti. To je bolezen, ki se pri majhnih otrocih imenuje rahitis. Zaradi tega se lahko kosti nog “upognejo”. Poleg tega lahko pomanjkanje vitamina D povzroči tudi zamudo pri hoji in izraščanju zob, povečano tveganje za zlome in nizko raven kalcija v krvi.

Pomanjkanje kalcija

Pomanjkanje kalcija je običajno posledica pomanjkanja vitamina D, zato so simptomi večinoma povezani s pomanjkanjem vitamina D. Poleg tega se lahko pojavijo tudi mišični krči in občasni epileptični napadi (pri majhnih dojenčkih).

Pomanjkanje železa

Za pomanjkanje železa so značilni utrujenost, pomanjkanje koncentracije, razdražljivost, slab apetit in bledica.

vir

Ne spreglejte…

Odkrita najboljša metoda kaznovanja otrok, tepež je največja napaka

Slavni psiholog Mihail Labkovski je pred nekaj meseci izdal novo knjigo, posvečeno vzgoji. Knjiga je kmalu postala velika uspešnica in to z razlogom. Ponuja konkretne smernice za vzgojo otrok, ki bodo odraščali v duševno zdrave, samostojne in srečne odrasle osebe… več tukaj.